Hihetetlen mértékű lett a tanárhiány, nem jött be az életpálya modell

kép: nol.hu

A Közigazgatási Állásportál álláshirdetései alapján, jelenpillanatban 2 400 tanár hiányzik az országból. A 24.hu kigyűjtése alapján ez a szám 523 település között oszlik meg. Döbbenetes, hogy ugyanez a kigyűjtés januárban még csak 300 meghirdetett pedagógushelyet mutatott. Tavaly 951 tanító és 3019 tanár jogviszonya szűnt meg, 565 tanító és 840 tanár ment nyugdíjba, viszont csak 353 tanító és 482 tanár kezdte el a pedagógusi pályáját ugyanekkor, szintén a 24.hu információi szerint.

Ez viszont azt jelenti, hogy remény sincs rá, hogy szeptemberig betöltsék az összes üres álláshelyet, sem a pedagóguséletpálya modell, sem a KLIKK körüli átszervezési káosz nem tette vonzóvá a tanári, tantói pályát. Egy szakgimnáziumban tanító forrásunk szerint a legnagyobb gond, hogy az idősebb generáció szinte teljesen ki van égve, nem értik a gyerek nyelvét, gondolkozásmódját, a régen tanult és használt módszereik folyamatosan csődöt mondanak az oktatás során. A fiatalok, akikben még van hit és tenni akarás, viszont nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal és tekintéllyel, hogy hatékonyak legyenek. Szerinte a mai fiatalok sem jobbak vagy rosszabbak a régebbi generációknál, de egy teljesen más prioritásokra és kommunikációra épülő világban nőttek fel, amikhez más pedagógiai módszerek szükségesek.

Úgy véli, a fejlettebb oktatási rendszerekkel rendelkező országok nem elsősorban annak köszönhetik előnyüket, hogy több pénzt fordítanak az ágazatra, hanem a módszereik sokkal modernebbek, jobban igazodnak a ma oktatandó gyerekekhez. Ebben viszont nagyon nehéz lesz lehozni a lemaradást, sem a KLIKK, sem az államosított tankönyvpiac sem az egyházi iskolák erőltetése nem fogja megoldani a problémát.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!