Még a nyáron megszűnhetnek az ellenzéki pártok Magyarországon

Alakul a Parlament 2018-ban / Kép: MTI

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kirótt több százmilliós bírság annyira padlóra küldte a Jobbikot, hogy emiatt a párt vezetése már a megszűnéssel is kénytelen számolni.

Az Index úgy tudja, a Jobbik egyeztetéseket kezdeményezett a Magyar Államkincstárral egy lehetséges részletfizetésről, de úgy tudjuk, hogy a Magyar Államkincstár már jelezte is: nem akarnak semmilyen fizetési könnyítést adni a pártnak.

A tét óriási, hiszen ha a párt nem kap részletfizetési lehetőséget, akkor az állam kőkeményen megindítja velük szemben a csődeljárást, melynek végén a szervezet ingó és ingatlanvagyonának inkasszálásával a szervezetet is felszámolhatják.

Ez azt is jelenti, hogy a Jobbik frakciója is megszűnne, ami példátlan történet lenne egy demokráciában.

Ez a mi hazánk

A pártot a talajvesztettség, a példátlan kilépési hullám és a csalódott szimpatizánsain kívül egy pártszakadás is tovább tépázza. A politikai teret épp a Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalom készül kirántani a Jobbik alól (és valamelyest a Fidesz alól is) azzal, hogy megszólítja a csalódott MIÉP-típusú radikálisokat, szélsőjobboldaliakat, – akik eddig fogukat összeszorítva tűrték a Jobbik mérséklődő, már-már baloldali fordulatát. A párt régi szimpatizánsainak csalódottságának oka épp a Jobbik „elpuhulása volt”, mivel a néppártosodás nem vitte győzelemre a pártot áprilisban, de emellett úgy érzik, hogy a régi nagy tervekből és ideákból nem maradt semmi, helyükre viszont öltönyös karrierpolitikusok ültek, akik kimérten nyilatkozgatnak.

Vona Gábor, a párt elnöke a választások másnapján lemondott, és visszavonult a nyilvánosság elől – igaz, sokan még ma is őt sejtik a párt új elnökségének háta mögött. A párt széthullását az is elősegíti, hogy eltűnt mögüle a stabil pénzügyi és médiaháttér. A Jobbik szekerét sokak szerint Simicska Lajos tolta a választásokig, ám a kiábrándult milliárdos oligarcha épp a napokban tette le a fegyvert, sőt a 24.hu egyik cikke szerint jövőjét már a határokon túl tervezi, és külföldre megy.

Nem lesz magyar feltámadás

A párt újraélesztése is kérdéses. A csőd miatt esetlegesen megszűnő Jobbik frakció ugyanis nem alakulhat újra. Hiába alapítanának új pártot más néven, nem alakíthatnának frakciót és a már meglévő sem futhatna az újabb párt neve alatt, tehát állami támogatást akkor sem kaphatnának.

A párt negyedéves támogatása 150 millió forint körül mozog – de ez júliustól nem érkezik meg a számlájukra, így például az apparátus fizetését már nem tudják kigazdálkodni, ami azt eredményezheti, hogy az erodálódni kezd.

A párt büntetési tétele egyébként 662 millió forintra rúg – ebben a tiltott támogatás elfogadása miatt kiszabott bírság mellett szerepel egy 60 milliós tétel a Magyar Postának is. Utóbbi felszámolási eljárást kezdeményezhet a párt ellen, ha az nem tud fizetni.

A tavaly év végi nagyszabású ÁSZ-vizsgálat mindenkit meglepett, a közvéleményt pedig egyenesen sokkolta, hogy a szervezet az összes ellenzéki pártot megbüntette. Az ÁSZ közleményében az alábbiakkal indokolta a választási kampány kellős közepén indított ellenőrzéseket:

„2017 II. féléves ellenőrzési tervben szerepelt a Magyar Szocialista Párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Demokratikus Koalíció, az Együtt − Korszakváltók Pártja, a Magyar Liberális Párt, továbbá a Párbeszéd Magyarországért Párt 2015-2016. évi gazdálkodása törvényességének ütemezett ellenőrzése”.

Aztán jöttek a bírságok, repkedtek a milliók, az összes létező ellenzéki párt meg is kapta a büntetést, akik közül volt aki dacból nem akarta befizetni (LMP), de akadt olyan is, amelyik anyagi problémák miatt megszűnt azóta (Együtt).

Hogyan tovább?

Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a Fidesz ölbe tett kézzel fogja végignézni azt, ahogyan a fáradtságos munkával létrehozott centrális erőtere széthullik. Ha valamelyik ellenzéki párt feljövőben lenne azt bármi áron, azonnal lenyomják, amire széles eszköztár áll rendelkezésükre: hazugsággyár, törvények, támogatás-megvonás. És ez nem csak a Jobbikról szól. Sőt. Főleg nem róluk.

A harmadszor is kétharmados többséget szerzett Orbán-kormány pedig következetesen él az eszközeivel, melynek végén akár megszűnhet az összes parlamenti ellenzéki párt. Aztán lehet kérem a falakon kívül politizálni, meg frakció nélkül függetlenként ücsörögni a parlamentben – karcsúbb jogokkal, kevesebb felszólalási lehetőséggel, bizottsági helyek hiányában, érdemi ráhatás nélkül.

Lehet

Lehet majd tüntetgetni a pusztában, ahol senki családi nyugalmát nem zavarja semmilyen tiltakozás.

Lehet majd nézni a kormányzati szolgamédiát, olvasni a fröcsögő szennylapjaikat, hallgatni a migráncsozást és a fasizmust a rádióikban.

Lehet majd szavazni egyik vagy másik fideszesre egy felforgatott választási rendszerben, ahol aztán meg lehet jó képet vágni ahhoz, hogy van még önkormányzatiság, mert ha nem örül az ember akkor sétálhat is be az egyik közigazgatási bíróságra, ahol a csinovnyikok úgy megbüntetik, hogy azt csak hitelből fizetheti ki. Valamelyik unokája. Abból a pénzből amit egy oligarchánál keresett meg. Kiegészítve egy másik oligarcha bankjából származó hitellel.

Ez van – ez lehet. Jó hétvégét.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!