Kiszivárgott a lista: ezeket a multikat halmozta el Orbán Viktor

Ha Ön azt hitte, hogy az Orbán-kormány harcol a multik ellen, akkor Önt szépen behúzták a csőbe. A multinacionális vállalatok 2010 óta ugyanis több pénzre tehettek szert hazánkban mint azelőtt bármikor. Igaz, azelőtt senki se köpködte őket kormányról. 

Csak idén júliusig több mint 43 milliárd forint készpénztámogatást osztott ki az Orbán-kormány. A 22 nagyvállalatnak egyedi kormánydöntéssel (EKD) kiutalt összegről a Külgazdasági és Külügyminisztérium friss listájából tájékozódhat a nagyérdemű – szúrta ki a 24.hu.

Az egyedi kormánydöntés egy közvetlen, egyedi döntés alapján kiutalt, vissza nem térítendő készpénztámogatást jelent, amelyért cserébe a cégek munkahelyteremtést vállalnak. A 2004 óta tartó pénzosztás 2017-es egyenlege 319 milliárd forintnál járt. Ekkor jött csak aztán az igazi áttörés.

A multik az eddigi legjövedelmezőbb évet tudhatják a hátuk mögött, ugyanis csak 2017-2018 között 110 milliárd forint landolt a számláikon. Ez a 2004 és 2017 között eltelt 13 évben kiutalt összes pénz több, mint harmada, ami egyetlen év alatt került hozzájuk. Eszerint az Orbán-kormány neoliberális fordulatot vett és úgy magához ölelte a multicégeket, mint óvodás a plüssmaciját.

Orbán kormányai 2010 óta háromszor annyi pénzt pumpáltak a multikba, mint a 2010 előtti kormányok. Az idén júliusig kiutalt plusz 110 milliárddal együtt már 429,4 milliárdnál tart a számláló.

Íme néhány cég azok közül, akik egyedi kormánydöntés alapján a legtöbb állami támogatást kapták 2017-2018 közötti  időszakban a beruházásaikhoz:

  1. Az AUDI Hungária Zrt. 1,17 milliárd forint kormánytámogatást kapott júniusban, ezzel együtt összesen már 29,7 milliárd forint felett járnak.
  2. A Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. 357,8 millió forintot kapott 2018 júniusában, ez utóbbival összesen 13 alkalommal részesültek támogatásban, ami csaknem 16,2 milliárd forintot jelentett a cégcsoport cégeinek.
  3. A Quality Poultry Baromfifeldolgozó és Kereskedelmi Kft. 543 millió forint támogatást nyert márciusban.

    A cég többségi tulajdonosa a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH). Slomóék részben államilag finanszírozott csengeri kóser baromfifeldolgozója 2,8 milliárd forintos zöldmezős beruházásban készült el, amihez az Eximbank nyújtott 1,75 milliárd forintnyi hitelt.

  4. A Metyx Hungary Kft. 902 millió forintot támogatást nyert. A török multi alkatrészek és műszaki textilek gyártásával foglalkozik.

    A cég idén még egy ún. HIPA-támogatásban is részesült, ami elsősorban kutatás és fejlesztésre fordítható. A Szijjártó Péter által egy nyilvános rendezvényen nyélbe ütött megállapodás szerint a több millió eurós támogatásból kapacitásbővítést hajthat végre a cég.

  5. Valeo Siemens eAutomotive Hungary Kft. – a német és francia vegyes tulajdonban álló multi a táblázat szerint két ízben is részesült idén támogatásból. A cégcsoport cégei 3,2 illetve 3,6 milliárd forintot kaptak beruházásaikra.
  6. Zoltek Vegyipari Zrt. – Az amerikai-japán tulajdonú vállalat kapta a legnagyobb összeget, ők 8,1 milliárd forint támogatásban részesültek. A nemzetközi cég a kereskedelmi szénszál gyártásában utazik, ők ezen kívül csak eddig egyszer részesültek támogatásban, még 2006-ban.
  7. VISONTA PROJEKT Ipari és Szolgáltató Kft. 2017 júliusában 6,2 milliárd forintot kapott – a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó visontai búzafeldolgozó üzem beruházását a kormány már eddig is kiemelten kezelte.

    A Mészáros és Mészáros Kft. és a Duna Aszfalt Kft. 2015-ben hozta létre a Visonta Projekt Ipari és Szolgáltató Kft.-t, székesfehérvári székhellyel és visontai telephellyel, építésre, bontásra, kutatásra, talajminta-vételre – de a kft. 2016 őszéig például nem termelt bevételt – számolt be korában a Napi.hu. (A társaság visontai telephelye, a 0158/25 helyrajzi számon, a Mátra Erőmű Ipari Park területén van, azon nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásként búzafeldolgozó üzemet épít egy vállalkozás. Az ipari parkban bioetanol gyár is létesülne.)

Mielőtt azt hinné, hogy mekkora jófejség a kormánytól, hogy ennyi pénzt ad a multiknak munkahelyteremtésre, gondolja át ennek a rendszernek a hatékonyságát.

Hiába a sokmilliárd forint és a jól hangzó „munkahelyteremetés” ígérete, a 24.hu által készített grafikonokon jól látszik, hogy az évek alatt jelentősen emelkedett az egy új munkahelyre jutó átlagos támogatási összeg. Azt már kezdő közgazdászok is tudják, hogy az állam által így megálmodott munkahelyek nem járulnak hozzá a gazdaság versenyképességének növekedéséhez.

Idén egy fő foglalkoztatására 10 milliónál is többet dobtak össze az adófizetők, korábban ez ennek csak töredéke volt.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!