Félelmetes döntést hoznának Orbánék kedden – ha ezt meglépik, durva idők jönnek

Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Olyan javaslatról tárgyal az Országgyűlés kedden, ami látszólag teljesen ártalmatlan, a valóságban azonban keményen korlátozná a magyarokat általános szabadságjogaikban.

Kedden napirend előtti felszólalásokkal indul a parlamenti munka, azután pedig nemzetközi szerződések kihirdetéseiről, valamint a toronyházakra vonatkozó szabályváltoztatásokról kell döntenie a törvényhozásnak.

A szavazások után kilenc kormányzati, illetve kormánypárti előterjesztés általános vitáját bonyolítják le. Ekkor kerül terítékre az Igazságügyi Minisztérium gyülekezési jogról valamint a magánélet védelméről szóló törvényjavaslata, amely a tárca szándékai szerint garantálná a magánélet védelmét, az otthon nyugalmát, és védelmet adna a zaklatással szemben például a közösségi médiatérben a magáncéllal megosztott tartalmak esetében.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Egészen pontosan csak sejteni tudjuk a javaslat lényegét, ugyanis a megfogalmazás annyira nyitott, hogy sok minden beletartozhat. Mindenekelőtt például a képviselők otthonai előtti tüntetés megakadályozása. Ezt sokak támogatják, hiszen külön kell választani az otthont a munkahelytől, és honatyáinkat is megilleti az otthon nyugalma.

Egy másik nézőpont viszont pedig, amit magam is osztok, a vélemény kifejezésének bármiféle korlátozása törvényileg nem az alapvető problémát kezeli. Ha ugyanis azért kell védelmet nyújtani a magánházak előtt, mert „a király nem alhatik”, akkor ott a király nem csinál valamit jól. Egy tisztességes képviselő otthona előtt soha nem fognak tüntetni…

A másik érdekesség Orbán várba költözése. Ha ugyanis a miniszterelnök „otthona” kiterjed azokra a területekre is, ahol a gyülekezési jogot mindeddig szabadon és emblematikusan gyakorolhatták a kormány tevékenységével egyet nem értők, most az már a magánélet és az otthon védelmében a rendészeti szervek által lehetetlenül el.

Érdemes lesz követni a javaslatról szóló vitát, kíváncsiak leszünk, hogy a Fidesz milyen érveléssel áll ki a javaslat mellett. Mi lesz az a közérdek, amire hivatkozni fognak Orbán álmának megzavarása ellen? Kedden kiderül…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!