Győri Péter lesz a pesti Márki-Zay? Egy fontos győzelmet már behúzott

Győri Péter (középen világos ingben) a Rákóczi téri vásárcsarnokban // kép: Facebook

A júliusi józsefvárosi időközi választás történelmi a maga nemében. Most először történhet meg, hogy egy polgármester-választáson a teljes ellenzék és a helyi civilek által támogatott független jelölt áll szemben a fideszes jelölttel. Éppen ez az, ami sérti „valakinek” az érdekeit.

A józsefvárosi ellenzék jelöltje Győri Péter kap hideget-meleget. Plakátjait letépkedik, lefújkálják, – véletlenül éppen akkor, amikor a fideszes jelölt Sára Botond plakátjai kikerülnek az utcára – s bár a plakátrongálásról megállapították, hogy törvénysértő, a helyi hatóságok eddig valamilyen rejtélyes okból nem találnak felelősöket.

35991823 136295273912873 8610773051765686272 o
Szomorú – választási plakátok a Rákóczi téren // kép: Győri Péter Facebook

De már az ellenfél sem a régi. Legutóbbi próbálkozásuk is erőlennek bizonyult. A Józsefvárosi Helyi Választási Bizottsághoz érkezett egy beadvány, melyben a kifogástevő előadta, hogy szerinte Győri Péter nem független, mivel többen támogatják.

Ezt a kifogást a józsefvárosi hatóság helyben hagyta, ám a fellebbviteli Fővárosi Választási Bizottság az első fokú határozatot megváltoztatja és a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasította (itt olvasható).

Mivel Győri Péter jelölése szabályos, és az őt független polgármester-jelöltként támogató szervezetek is szabályosan jártak el, valamint a recept, hogy egy ismert, párton kívüli személy mögé pártok és civilek is felsorakozhatnak, már egy törvényes gyakorlat – ezért a kifogás alaptalannak bizonyult.

Győri Péter saját Facebook-oldalán is beszámolt az esetről:

„Győzelem – kettőből kettő!

Ma két ügyben is döntött a Fővárosi Választási Bizottság, amely 10/2018 (VI.26.) számú határozatában megváltoztatta a helyi választási bizottság első fokon hozott határozatát, és megállapította, hogy független jelöltként a lehető legkorrektebb eljárás, ha feltüntetem az engem támogató szervezeteket a plakátjaimon és szórólapjaimon. Ez nem téveszt meg senkit és nem befolyásolja azt, hogy független polgármester jelölt vagyok.

Eldőlt az is, hogy szemben a helyi választási bizottság határozatával, a plakátjaim lefújása és megrongálása törvénysértő, a FVB megállapította a jogsértés tényét.

A két döntés egyben ítéletet mond a helyi választási bizottság elfogulatlanságának kérdésében is.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!