Meglepő helyről ütöttek vissza a kormánynak

A költségvetési intézmények vezetői közül egyedül a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke ellenállt, mert nem volt hajlandó aláírni a jövő évi költségvetés tervezetét – szúrta ki a zoom.huMivel a kormány 28 milliárd forintot vonna el az MTA 2019-es büdzséjéből, a lépés sokatmondó.

A lap emlékeztet arra, az elmúlt 20 évben példátlan, hogy egy intézményvezető ne látta volna el kézjegyével a dokumentumot.

Az akadémiát sokkolta a kormány terve, a megszorítás mellett ráadásul a kormányzati szolgamédia is rájuk szállt – Schmidt Mária szennymagazinjaegy terjedelmes cikkben listázta azokat a kutatókat, tudósokat, akik a kormányzati irányvonalnak idegen területen végeznek tudományos munkát (pl. minden ami nem Soros György).

Lovász László, akadémiai elnök továbbra is meg kívánja őrizni az MTA önállóságát, és ezzel a tudomány és a kutatás szabadságát – ezért sem írta alá a költségvetést. Az MTA-t illető pénz ráadásul „új gazdától” jönne; az Innovációs Minisztérium büdzséjéből.

Az akadémiai elnök által alá nem írt javaslat nem sért törvényt, viszont felkelti a Parlament és a nyilvánosság figyelmét: a törvénytervezet az MTA számára ebben a formában nem elfogadható.

A tudomány és az oktatás a negyedik Orbán-kormány egyik legnagyobb vesztese. Mint kiderült, még ebben a hónapban leváltják a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) éléről Pálinkás Józsefet, aki korábban az első Orbán-kormány oktatási minisztere, majd a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt, mert egy kormánypárti médium „Orbán-ellenességgel” vádolta őt.

A kultúra is megsínylette a kormányváltás elmaradását, hiszen a rendszerváltás óta nem történt olyan, hogy egy színdarabot szintén kormányzati nyomásra (kormányzati szolgamédia egyik házmester cikkében megjelentek nyomására, ergo ugyanaz) levegyenek a műsorról.

Mint ismert, az Operaház gondnoksága alatt álló Erkel Színházban játszott, Elton John: Elliot c. darabról van szó, amit Ókovács Operaigazgató Úr inkább levett a műsorról, mintsem a habzószájú fideszes trollokkal konfrontálódjon. Persze ennek okát lehet még tovább magyarázni, de a lényegen nem változtat. A hatalom törölt egy darabot, mert az a  kormányzat szellemi irányvonalába nem beilleszthető.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!