Kegyetlen bejelentés az 55 év felettieknek – mindenki rosszabbul jár

Kép forrása: MTI

Váratlan és egyben ésszerűtlen bejelentést tett a kormány. Az 55 év felettiek eddig is előnytelen helyzetben voltak a munkaerő-piacon, de mostantól egészen biztosan meg lesznek lőve, hiszen megszüntetik az 55 év feletti munkavállalók után járó úgynevezett szocho-kedvezményt.

A szocho értelmében a munkáltatók által fizetendő, jelenleg 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adó most még a bruttó munkabér 9,75 százalékával csökkenthető (legfeljebb 100 ezer forintig). Ez éves szinten 117 ezer forint kedvezményt jelentett az időseket foglalkoztató munkaadóknak.

Ha eddig a munkáltatók választhattak, a fiatalok közül töltötték fel a munkaköröket, de az 55 év felettieknek járó kedvezmény őket is motiválta abban, hogy lehetőséget biztosítsanak azok számára is, akik aligha boldogulnának életkorukból kifolyólag, ha új állás után kell nézniük. Mostantól a kormány váratlan és meglehetősen kegyetlen döntésének okán ők abban bízhatnak, hogy a foglalkoztatók a kvalitásaik és tapasztalataik alapján felveszik majd őket, ugyanis állami segítség ehhez többé nem jár.

Varga Mihály sajátos érvelése szerint ezt a kedvezményt azért nem szükséges fenntartani, mert a nyugdíjasok foglalkoztatása jövőre még kedvezőbb lesz, utánuk ugyanis egyáltalán nem kell majd szochót fizetni. A pénzügyminiszter csak azt felejti el, hogy a nyugdíjkorhatár jelenleg – születési dátumtól függően – 58-65 év között mozog, vagyis 55 éves kor után még van néhány munkával eltöltendő év a nyugdíjig.

A szögek elkezdtek kibújni abból a nagy zsákból, ahol a Fidesz még többet tart belőlük, mint hinnénk. Arra azonban gondolni sem mertünk volna, hogy elsőként a nyugdíj előtt állókra csap le a kormány vasökle, méghozzá ilyen igazságtalanul.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!