Lázár Jánost elővehetik néhány múltbéli ügy miatt

A Lázár János vezette miniszterelnökség milliárdokért átengedte a közbeszerzések ellenőrzését kormányközeli külső tanácsadóknak, a munkát azonban Brüsszel pocséknak találta, ezért büntetésből most a tanácsadói díj sokszorosát fizettetné vissza Magyarországgal – írja a 24.hu.

A Miniszterelnökségen belül működő közbeszerzési felügyeleti főosztály (KFF) szabályossági tanúsítványa nélkül nem kaphat senki uniós támogatást, most viszont kiderült, hogy a magyar közbeszerzés-ellenőrzésen szinte minden átcsúszott, a KFF a szabálytalanságok töredékét sem észlelte, a tanúsítványokat pedig az is megkapta, aki nem szolgált rá.

A brüsszeli jelentés négy esetet emel ki, de ezeket is azzal, hogy a KFF „nem tett hathatós intézkedést a szabálytalanság megakadályozására.”

A vizsgálat során kibukott szabálytalanságok összegszerűen is meghatározhatók: 103,4 milliárd forint (azaz 334,6 millió euró) támogatásmegvonást tart indokoltnak az Európai Bizottság – ez a szerződések összértékének nagyjából 10 százaléka.

Azonban itt még nincs vége. A lap szerint a mintába bekerült a Szántód–Köröshegy-, Fonyód–Kaposvár-, valamint a Budapest–Esztergom-vasútrekonstrukció is, amelyeknél az auditorok 25 százalékos korrekciót, összesen 27 milliárd forint támogatás megvonását javasolják. Az ok itt is a kapzsiság volt: a beruházások menet közben 30-ról 50 százalékra emelték a nyertesnek járó támogatáselőleget, „gazdaságélénkítés” címszó alatt.

Mivel az uniós logika szerint itt is sérült az esélyegyenlőség: a magasabb előleg ismeretében talán többen pályáztak volna a munkáért, ami a versenynek és a vállalási árnak is jót tett volna.

A Lázár János vezette Miniszterelnökség összesen 4,8 milliárdos keretszerződést kötött külsős tanácsadókra és közbeszerzési jogi segítségre azért, hogy a támogatások felhasználása törvényes maradjon.

Tanácsadói szerződést a lap információi szerint az SBGK, a Nagy és Kiss ügyvédi irodák, valamint az Ész-Ker Kft. alkotta konzorciummal kötöttek.

Utóbbit Lázárhoz közelálló cégként emlegetik, többségi tulajdonosa az a Kárpáti Péter György, akinek közös cége van Tiborcz István üzlettársával, Hamar Endrével. Az SBGK Kft. egyik főmunkatársa pedig a Parlamentbe frissen beült Bajkai István Fidesz-alapító, aki mellesleg ellátta már Orbán Ráchel jogi képviseletét is.

A brüsszeli vizsgálatban megrökönyödtek azon, hogy a pályázatok ellenőrzését ilyen mértékben szervezte ki az állam. Mivel ezt tetézte a vizsgálat által szintén megállapított összeférhetetlenség is, ezért a tanácsadódíjak egy részét már biztosan nem fizeti ki az EU – azt a magyar adófizetőknek kell állnia.

A Miniszterelnökség az újságírók kérdéseire nem reagált, az ügyet nem kommentálták.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!