Döbbenetes adat: három osztálynyi diák öli meg magát az elhibázott oktatási rendszer miatt

Az ösztönző oktatási rendszer helyett még mindig a poroszos, érdemjegyekkel operáló (és fenyegető) közeg rombolja le a diákok önbizalmát, önbecsülését, holott egyrészt a hatékonyság tekintetében ez a tanmenet teljesen alkalmatlan arra, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és szívesen sajátítsák el a tudást, különösebb stresszfaktorok nélkül.

Nem egy generáció nőtt már fel abban a hitben, hogy ha rossz jegyet kapsz, nem érsz el semmit az életben. A szülők tehát ezt sulykolják a gyermekekbe, némely családnál pedig komoly retorziót alkalmaznak a gyermekkel szemben, ha rossz jegyekkel van tele az év végi bizonyítványa. Pontosan ezért veszélyes ez az időszak. Sokak haza sem mernek menni, és tartva attól, hogy sikertelenekké váltak, leszerepeltek a szüleik előtt, inkább az öngyilkosságba menekülnek.

Erről beszélt az ATV Start műsorában Mogyorósi Réka pszichológus, aki a Gyermekkrízis Alapítványban, nevelési tanácsadásban dolgozó szakember, és iskolapszichológus. Elsőként kijelentette, hogy biztonságos szülői háttér kell ahhoz, hogy a gyerek haza merjen menni. Érezze a gyerek, van, akivel megbeszélheti a nehéz helyzetet, legyenek a szülők elérhetőek.

Említette, hogy ellátás szintjén is elég kevés az a hely, ahol akár a gyerek, akár a szülő, vagy a pedagógus, segítséget kaphat, de ezeket ki kell használni. Ilyen a családsegítő szolgálat, a pedagógiai szakszolgálat, korábban nevelési tanácsadó, de ott van a kékvonal, a 116-111 is, amely előhívószám nélküli, ingyenesen hívható vonal, és éjjel-nappal rendelkezésére áll mindenkinek.

A szakember szerint nagyon nehéz észrevenni a probléma jeleit, ezért arra bátorítja a gyerekeket, hogy merjenek beszélni, ha nem a szülőknek, akkor a pedagógusoknak, iskolapszichológusnak, vagy bárkinek, akiben megbíznak. A magyar oktatásban azonban elvétve találunk csak iskolai szociális munkást vagy éppen gyermekpszichológust, így nagyon nehéz segítséget kérni a gyermekeknek.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!