A megszűnés határára sodródott a Jobbik: visszahívják Vona Gábort?

Forrás: nol.hu

A választási kudarc után egyre fokozódik a baj a Jobbikban, a teljes kilátástalanság jellemzi a pártot. A probléma ráadásul több rétegű, nem lehet egy egyszerű huszárvágással megoldani, és úgy tűnik nem is találja rá a gyógyírt az új vezetés.

Az elsődleges probléma, hogy a Jobbik tagjai és szimpatizánsai komolyan elhitték, hogy pártjuk egyedül meg fogja tudni nyerni a választást. Innen nézve, az sem vigasz, hogy a növelték parlamenti létszámukat, és a legnagyobb ellenzéki párttá nőtték ki magukat. Ezt a fejlődést most a szavazóik a túlzott elvárások miatt kudarcként élik meg. Ráadásul, ez a „sikertelenség” és Vona Gábor lemondása nyílttá tett egy igen lényeges törésvonalat, ami bár régóta létezett a párton belül, de a közös remény eddig tompította. A Toroczkai-Dúró-Novák nevekkel fémjelzett radikális vonal egyenlőre csak kilépett/kizárták a pártból, de hamarosan új párt alapítása is várható tőlük, közeledik a „MégJobbik”.

Sneider Tamás elnökké választása sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Vonához közel állva várható volt, hogy folytatja a néppárti vonalat, de szkinhed múltja, a Betyársereggel való jó kapcsolata miatt volt rá esély, hogy integrálni tudja a radikálisokat. Ez nem hogy nem történt meg, de egy friss kutatás szerint a szavazókorú lakosságnak csak 25 százaléka tudja, hogy egyáltalán létezik, és ő a Jobbik elnöke.

Nem lehet elhallgatni, hogy a Fidesz hathatósan és nemtelen módon az Állami Számvevőszék segítségével tesz azért, hogy a párt anyagilag is ellehetetlenüljön. A tiltott pártfinanszírozási büntetés teljesen padlóra fogja tenni anyagilag a pártot, ez látható. A gusztustalan a dologban, hogy ugyanezen indokok alapján (olcsóbb plakáthelyhez jutás Simicska cégein keresztül) a Fidesz magát akár fel is oszlathatná. Nagy valószínűséggel, komolyabb jogi fórumok előtt sem állná meg a helyét az ÁSZ döntése.

Nem csoda hát, hogy egyre inkább jönnek a hírek a Jobbik háza tájáról, hogy Vona Gábor visszatérhet a párt élére. Legutóbb Volner János alaelnök tett célzásokat a régi elnök visszatérésére, de Mirkóczki Ádám szóvivőnek is volt erre tett utalása. A tét nagy, bár a legerősebb ellenzéki párt lettek, könnyen a megszűnés határára sodródhatnak.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!