Cipősdobozban porosodott, mindenki megdöbbent, hogy ötmilliárdot ér

A becsült ár több mint húszszorosáért, átszámítva több mint 5 milliárd forintért árvereztek el kedden Párizsban egy kivételes szépségű kínai vázát, amely Csien-lung (1711-1799), a mandzsu Csing-dinasztia egyik legjelentősebb császára számára készült a 18. század második felében.

A páratlan műkincs évtizedeken át hevert egy franciaországi vidéki ház padlásán “egyéb kacatok közt”, és a tulajdonos, akinek fogalma sem volt arról, mekkora érték van a birtokában, egy cipősdobozban vitte el a Sotheby’s aukciósház párizsi irodájába a világhírű csingtöcseni porcelánmanufaktúrákban készült edényt.

Az aukciósház előzetesen 500-700 ezer euróra becsülte a leütési árat, ám a tájképet ábrázoló, a nyakánál aranyozott vázát végül 16,2 millió euróért (5,18 milliárd forint) vásárolta meg egy helyszínen tartózkodó fiatal kínai licitáló. A licit mintegy 20 percig tartott, ami szokatlanul hosszú egy ilyen műtárgy esetében, és arra utal, hogy többen is próbálták megszerezni. A vételár tartalmazza a költségek és jutalékok 2 millió eurós összegét is.

Ilyen drágán még sosem adtak el porcelántárgyat Franciaországban. A leütési ár egyben rekord a Sotheby’s franciaországi árveréseinek történetében is.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!