Brexit: Váratlan veszély fenyegeti a kelet-európai munkavállalókat

Egy Nyugat-Európában működő, kelet-európaiakat segítő szervezet szerint sokan bajba kerülhetnek az Angliában dolgozók közül, mert nem tudják, hogy a brexit után kérvényezniük kell jogi státusuk megváltoztatását.

A londoni East European Resource Centre (EERC) fel akarja hívni a brit politikusok figyelmét arra, hogy súlyos gondokat okozhat a brexit utáni regisztráció az Egyesült Királyságban dolgozó kelet-európaiaknak – adta hírül a Guardian cikke alapján a napi.hu.

A gond az, hogy a londoni belügyminisztérium tervei szerint az EU-s állampolgároknak a brexit után új jogi besorolásért, úgynevezett letelepedett státusért (settled status) kell folyamodniuk a hatóságoknál. A civil szervezett szerint több ezer olyan bolgár, lengyel, magyar és román dolgozik a szigetország szürkegazdaságában, aki nem lesz képes végigcsinálni a szükséges papírmunkát.

Ezek az emberek takarítóként, ezermesterként keresik a kenyerüket sokszor lelkiismeretlen munkaadóknál dolgozva. Mások egyszerűen kieshetnek a hatóságok látóköréből, mivel egyszerűen nem fogják tudni, hogy regisztráltatniuk kellene magukat.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!