Lázár János lehet az új Mészáros Lőrinc

A rejtélyes okból háttérbe szorított Lázár Jánosról mostanában nem igen hallottunk. Azonban a képviselők vagyonnyilatkozatának nyilvánosságra hozatala kiugrasztotta a nyulat a bokorból.

Kiderült, hogy Lázár összemelegedett Ausztria egyik leggazdagabb emberével. Max Turnauer, a 87 éves eurómilliárdos bécsi nagytőkés és Lázár egy vadászaton ismerkedett meg, majd gyorsan üzlettársakká is váltak – szúrta ki az Index.

„Azóta többször találkoztunk, bizalmi viszony alakult ki közöttünk, és amikor tulajdonostársnak hívtak a magyarországi vállalkozásukba, igent mondtam” – nyilatkozta alapnak Lázár.

Ez a bizonyos  magyarországi vállalkozás pedig igazán nagy falat. A volt miniszter 10 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Divatcsarnok Projekt Zrt.-ben, ami az Andrássy út patinás luxusáruháza.

Hogy miből telt ilyen dolgokra az egykori hódmezővásárhelyi táskahordó fiúnak, nem tudni. Bizonyára nem halt éhen a miniszterelnökség élén, de azért az mégiscsak furcsa, hogy egy politikus hirtelen milliárdos üzletekbe kerül.

Aztán hirtelen kiderült az is, hogy a Batidai Kastély (vagy nevezzük épületnek) ami Lázár birtokai, földjei közé épült valahogy mégis kötődik az egykori miniszterhez – a lap szerint az épületet felújító cégben áprilisban szerzett tulajdonrészt.

Lázár Jánosnak legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint számos hódmezővásárhelyi, mindszenti és mártélyi ingatlanja, szántója, legelője, erdője, mocsara és töltése, valamint összesen 54,8 millió forint pénzügyi jellegű megtakarítása és több céges érdekeltsége is van. A politikus vagyonnyilatkozatában szerepel az is, hogy vett egy 5-ös BMW-t is.

Mi ez a hirtelen coming out? Vagyonosodunk, vagyonosodunk? Hol lesz ennek a vége?  Csak nem strómancsere lesz Orbánéknál?

A vagyonnyilatkozat intézményének lényege, hogy egyezményesen nézzük hülyének egymást. A politikus elhiteti a választóval, hogy milyen javai vannak, a választó meg elhiszi a politikusnak, hogy neki olyanja van. Semmi több. Közben pedig mindketten tudják, hogy egy nagy kamu az egész. És erről az egész „intézményesült hülyének nézésről” nekem mindig a Lázár mosolya jut eszembe:

lazarjani 740x445
Lázár János // fotó: Reviczky Zsolt, Népszabadság

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!