Leszámolásszerű személycserék a minisztériumban, már bánják hogy a Fideszre szavaztak

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Olyan durva személycserék történnek a Kásler Miklós vezette EMMI-nél, amire egy kormányváltás során sem számítottak volna az érintettek. Bár az egészségügyi ágazatról  dicshimuszokat zengett a kormányzati média eddig, mégis tornádóként söpör végig az igazgatáson a vezetőcsere, a középvezetők között alig találni már olyat, akit ne állított volna fel az új miniszter, vagy ne a napokban várná a felmondólevelét.

Menesztenek mindenkit, nem csak a távozó Ónodi-Szűcs Zoltán közvetlen munkatársait, még azokat is cserélik, akik kimondottan szakmai feladatokra szerződtek, és majdnem minden háttérintézmény vezetőjének is utilaput kötöttek a talpára. Mindez annak fényében érdekes, mert nem hirdetett az új miniszter új szakmai programot, amihez új vezetőkre lenne szüksége.

A kirúgások mennyisége és stílusa a leszámolásokhoz hasonló, van aki úgy véli, teljes mértékben meg akarnak szabadulni azoktól az emberektől, akik valahogyan köthetőek Lázár Jánoshoz, vagy Kósa Lajoshoz. Egy helyettes államtitkár például a Népszavában olvasta, hogy távozni fog. Másnap közölték vele: „Nem tartunk igényt a munkádra.” Az eddig kiszivárgott információk szerint az érintetteknek nem ajánlottak másik állást, de még segítséget sem ahhoz, hogy új munkát találjanak. A háttér intézményeknél, a feltétlen lojalitás sem óvta meg a vezetőket az elbocsájtástól, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatójának, Pozsgai Csillának, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat vezetőjének, Dexler Donátnak is mennie kell, amint megtalálják az utódjukat, és körülbelül 50 olyan kórház van, ahol az igazgató státusza billeg, mert megbízatása csak a következő pályázat kiírásáig szól.

Egy az egészségügy mindennapjait jól ismerő szakmenedzser szerint a mostani személycserék és átszervezések legalább egy évre megakadályozzák, hogy értelmes munkát lehessen végezni.

Részletesebb névlistát a Népszavában találnak olvasóink.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!