Ellenzéki képviselőkkel keménykedett a házelnök

Hétfőn, az új parlament első napján már kimutatta a foga fehérjét a legújabb Orbán-kormány, pontosabban annak régi-új Házelnöke, Kövér László. A Fidesz-alapító házelnök megtagadta két ellenzéki képviselőtől az eskütétel jogát.

Annak ellenére, hogy napirenden szerepelt, hogy az LMP-s Hohn Krisztina és a Párbeszédes Kocsis-Cake Olivio esküt tesznek, ez mégsem történt meg, ehhez ugyanis össze kellett volna hívni a Parlament mentelmi bizottságát.

Hohn Krisztina Gémesi György helyére került a parlamentbe, Kocsis-Cake Olivio pedig Karácsony Gergely mandátumát kapta meg. A házszabály szerint a megüresedett mandátumot megszerző képviselő választási iratait a mentelmi bizottságnak kell megvizsgálni az eskütétel előtt – írja az Index.

Kocsis-Cake Olivio az Indexnek azt nyilatkozta, hogy ő semmilyen tájékoztatást nem kapott ezzel kapcsolatban, és jelenleg azt sem tudja mikor teheti le képviselői esküjét.

Kövér beintett

Azt nem tudni, hogy a két ellenzéki politikus miért nem tehetett esküt, Kövér László házelnök a napirend megszavaztatásakor ugyanis ezt nem indokolta meg. Az LMP frakcióvezetője, Szél Bernadett magyarázatot követelt Kövértől, és sürgette a mentelmi bizottság mielőbbi összehívását.

Kövért azonban nem túlzottan viselte meg, hogy érvényesüljön a magyar választók akarata, és felvehesse a munkát a két ellenzéki.

A lap idézte Kövér László reakcióját:

„…majd tisztázzuk, magyarázatot fog kapni, mehetünk tovább a munkával, ha megengedi.”

A kiküldött napirend szerint egyébként még az LMP-s Hadházy Ákosnak kell ma esküt tennie, de arra csak a felszólalásokat követően lesz lehetősége.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!