Döbbenetes államtitkári nyilatkozat: gőze nincs mi folyik az oktatásban

Rétvári Bence // kép: Népszava

Csendesen telt el idén a pedagógusnap, melynek alkalmából Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára köszöntötte a tanárokat. Köszöntőjében el is mondta, hogy minek is kellene örülnie a pedagógusoknak, milyen óriásléptékű változások történtek, amit sajnos nem mindig venni észre a politikai csatározások miatt.

Rétvári szerint növelték a pálya presztízsét, aminek némileg ellentmond, hogy az ország több mint száz településén folyamatosan keresnek tanárokat, hogy el tudják látni a feladatokat. „Megújult az oktatás” – mondja az államtitkár, amiben kétségtelenül igaza van, hiszen a tankönyv választás szabadsága megszűnt, jó néhány kedvelt tankönyv ma már nem rendelhető, a pedagógusok pedig délutánjaikat az életpálya modell által előírt portfólió készítéssel töltik, regeneráció helyett. Az intézményvezetőknek a tankerülethez kell rohangálniuk minden apróságért, az önkormányzatoktól pedig elvették az iskolafenntartás jogát.

Döbbenetes, ahogy képtelenek szembenézni az oktatás átalakításának kudarcával: a nemzetközi felmérésekben egyre rosszabbul teljesítenek a magyar diákok. Probléma megoldásban, csoportmunkában különösen, ami a mai világban elengedhetetlen feltétele a sikernek. Persze sokkal egyszerűbb béremelést ígérni pedagógusnapon, mint a XXI. század kihívásaihoz igazítani a Nemzeti Alaptantervet.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!