Az okosórák beláthatatlan civilizációs veszélyt rejthetnek

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az okosórák valódi kémeszközként működhetnek: például a gyorsulásmérő és giroszkóp adatait elemezve az okosóra tulajdonosával kapcsolatos olyan adathalmaz jön létre, amivel simán vissza lehet élni.

Az elmúlt években a személyes adatok nagyon értékes árucikkekké váltak a szinte korlátlan számú visszaélési lehetőségnek köszönhetően s ez a szám egyre nő.

A fogyasztói paranoia ellenére a személyes adatokkal való visszaélések száma egyre csak nő, ugyanis sokan fordítják figyelmüket az online platformok és az adatgyűjtési módszerek felé.

Az egészséges életmód is egyre elterjedtebb és sokan használnak okos eszközöket és/vagy alkalmazásokat azért, hogy fenntartsák, és segítsék ezt az életvitelt.

A Kaspersky Lab kutatói nemrég biztonsági réseket azonosítottak számos olyan népszerű háziállat nyomkeresőnél is, mint a Kippy Vita, a Nuzzle, a Tractive, a Weenect és a Whistle.

a kapott jeleket dekódolhatják neurális hálózatok segítségével, vagy lehallgató készüléket helyezhetnek el az áldozat leggyakrabban látogatott ATM-készülékénél. Már láthattunk példát arra, hogy a kiberbűnözők 80%-os eredményességgel próbálnak gyorsulásmérő jelek dekódolásával jelszavakat, valamint az okosórán tárolt adatok segítségével PIN-kódot kinyerni.

„Ezekkel az adatokkal beazonosítható, és nyomon követhető lesz a felhasználó beleértve az érzékeny információk bevitelének pillanatát is. Ezeket a tevékenységeket mind olyan legális alkalmazásokon keresztül lehet véghez vinni, amelyek titkos jeleket küldenek harmadik feleknek” – idézi Sergey Lurye-t, a Kaspersky Lab biztonsági kutatóját a Piac&Profit.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!