Orbán Viktor egy másik országban is kipróbálná magát

forrás: youtube

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mit és miért próbálna ki Orbán Viktor idegenben, fókuszáljunk kicsit arra, hogy mit adtuk mi, magyarok a világnak? Németország az autóiról, Svájc az óráiról, a franciák a sajtokról és parfümökről, Magyarország mostantól pedig a szélsőséges xenofób jobboldali populizmusról lesz ismert. Csodálatos.

A Fidesz az új pornó

Az van, hogy mivel híján vagyunk jól képzett szakembereknek, ezért a haza első számú nemzeti exporttermékévé valami egészen különleges dolog válhatott. Nem óra, nem autó, nem orvosi műszer. Politikai fegyver.

De ugorjunk vissza kicsit. A kilencvenes években nyugaton Magyarországról sokaknak a pornóipar ugrott be. Mivel bányáink, tengereink addig sem voltak sőt, akkor már éppen nem voltak gyáraink se, ezért baromi nehéz lehetett valami hagyományos ipari termékhez kötni a magyarokat. Hát, szegény ember kézzel nőz – tartja a mondás.

De nem ezt kell szégyellni, ez volt. A kereslet és a kínálat egymásra talált. Kétségtelen, hogy hazánk jól teljesített a szektorban – a magyar fiúk és lányok ontották magukból a VHS szalagokra rögzített bujaságot, amit aztán az egész világ nézett, díjazott. Tudom, hogy ez tabu, de hát az ipar nem attól szárnyalt, hogy nem nézte/vette senki. Az idők azonban változtak, ma már nem a felnőttfilmek országa vagyunk.

A felnőttfilmek világával ellentétben csak kevés ember számára jelent bármi kézzelfoghatót az, ami mostanában vált igazi nemzeti exportcikkünkké. Ami most hasít az, az Orbáni hatalomgyakorlás kézikönyve, ezt próbálja a Fidesz elterjeszteni szerte Európában.

Azt már Orbán egyik fő ideológusa évekkel ezelőtt megmondta, hogy a „polgári Magyarország csak egy politikai termék”, és ezzel nem csak lerántotta a leplet arról a milliárdokból működő, jól kalibrált rendszerről, ami bebetonozza a hatalomba a fideszes elitet, hanem előrejelezte Orbán 2014 utáni politikáját, ami a fideszes játéktér kibővítéséről – nemzetközivé tételéről szólt.

Gyakran olvasni arról, hogy a Fidesz holdudvarába tartozó alakok határon túli érdekeltségeket szereznek, Lengyelországban, Svájcban, Horvátországban, vagy éppen Szlovéniában. Most kiderült, utóbbiban rejlik a Fidesz nagy esélye arra, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerét amolyan franchise-hálózattá alakítsa, és végre meghonosítsa annak helyi változatát délnyugati szomszédunkban.

Szlovénia a szlovéniaiaké

A 24.hu írta meg, hogy Orbán rendszere, a már jól ismert arcokon keresztül terjeszkedik, a már jól bevált recept alapján. Ehhez nem is kellett más, csak egy rugalmas gerincű helyi politikus.

Az SDS, azaz a Szlovén Demokrata Párt éppen rendelkezik egy ilyen emberrel. A Janez Jansa által vezetett nacionalista-jobboldali formáció arra készül, hogy megnyeri a szlovén parlamenti választásokat, és kormányt alakítanak.

Orbán receptje bejött Jansának, hiszen a bevándorlóellenes, „migránsozós”, a menekültekre vonatkozó EU-kvóták elutasítására és Szlovénia megvédésére irányuló kampányuk következtében az SDS Szlovénia egyik legnépszerűbb pártjává vált, január óta megduplázták szimpatizánsaik számát, és most, a választások előtt pár héttel már nagyjából 15 százalékon állnak.

Hogy mennyire gondolja komolyan Orbán, hogy elvbarátja jusson Szlovénia miniszterelnöki székébe? Olyannyira, hogy alig tette le az esküt a magyar parlamentben, máris kocsiba ült és tiszteletét tette az SDS kongresszusán. Micsoda segítőkész, önzetlen ember! – kiálthatná, de ne tegye. Természetesen itt is csak a hatalom és a pénz motiválja a politikai termékkel kufárkodó fideszeseket.

Médiarecept

A határokon átívelő NER-építkezés simán maradhatott volna fű alatt, ha nem robban a hír; a magyar médiapiac jól ismert Fidesz-közeli szereplői betették a lábukat az országba. Az SDS pártfinanszírozási botrányba került.

„A Mladina című szlovén lap interneten elérhető cikkrészlete egyenesen azzal vádolja a pártot, hogy Orbán Viktor közvetlenül finanszírozza az SDS-t, ugyanis a Facebookon és az Instagramon is olyan hirdetéseket találtak, amelyekben a Nova 24 tévé, illetve a Demokracija című lap az SDS támogatására hívja fel fizetett reklámban a felhasználókat. Márpedig a Nova 24 tévében és a Demokracija kiadójában, a Nova Obzorja nevű vállalkozásban magyar résztulajdon is van – az utóbbi egy-két évben Szlovéniából érkezett hírek szerint” – írja a 24.hu.

A botrányt az is színesíti, hogy egy több szálon futó, bonyolult pénzügyi tranzakció is felbukkant a párt körül. Eszerint egy magyar kapcsolatokkal rendelkező titokzatos boszniai nő 450 ezer eurós hitelt adott az SDS-nek. Úgy látszik a szlovéneknek is meg van a maguk örökösnőjük…

A lap arról is ír, hogy Habony Árpád és Mészáros Lőrinc is érdekeltséget szerzett a párthoz köthető médiumokban, így már biztos, hogy a helyiek is megtapasztalhatják, milyen az álhírek világában élni, rettegni mindentől és mindenkitől, és imádni a vezért. A lapok majd kritika nélkül fogják kiszolgálni a „szlovén Fideszt”, a minta ismert, a recept már bejött.

Persze pártnak még meg kell nyernie a választást ahhoz, hogy magyar segítséggel elkezdje kiépíteni a szlovén együttműködés rendszerét. Biztos kéztördelve várják a szlovének, hogy legyen végre saját, milliárdokból fenntartott köztévéjük, saját drótkerítésük a határon, saját Soros Györgyük, és kiherélt alkotmányuk, beteg demokráciájuk.

De ha ez sikerül, akkor az egészet meg lehet ismételni a lengyeleknél, a szlovákoknál, meg még egy sor országban, és akkor a végén el lehet mondani, hogy végre megint híres a magyar export.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!