Rettenetes jelentést hoztak nyilvánosságra, épp gyereknapon – veszélyben a gyermekeink

Évről évre nehezebb gyereknek lenni Magyarországon, az egymásra rakódó feszültség és a régóta húzódó, megoldatlan problémák miatt – mondja Gyurkó Szilvia, a gyermekjogokkal foglalkozó Hintalovon Alapítvány létrehozója, a 2017-ről szóló Gyermekjogi Jelentésük alapján a HVG-nek. Ilyen problémák a gyerekszegénység, illetve a gyerekeket nevelő családok szegénysége, a gyerekbántalmazás, hogy sok gyerek családon kívül nevelkedik, hogy megkülönböztetik a fogyatékosokat.

Néhány súlyos adat, ami a jelenlegi döntéshozókat terheli:

  • 2017-ben a családból kiemelt gyerekek közül minden harmadik elvételét az anyagi helyzettel indokolták.
  • Csak 40 gyermekpszichiáter van az országban – sokakat felnőttpszichiáter fogad –, nem tudni, hány gyerek küzd depresszióval.
  • Minden második héten öngyilkos lesz egy kamasz.
  • Nyugat-Európában a gyerekek mentálhigiénés állapotával kiemelten foglalkoznak, vannak erre szakértőik, itthon viszont ez sehol sem jelentkezik kormányzati szinten, nincs elég iskolapszichológus – jó esetben 300 főre jut egy ember, heti egyszer –, nincs szociális munkás és gyermekvédelmi felelős.
  • A tanárok által elkövetett szexuális visszaélésnek, molesztálásnak viszont jellemzően nincs következménye.
  • Magyarország élen jár a tinédzserterhességben, évente 10 ezer fiatalkorú esik teherbe, ebből négyezren megszülik a gyereket. Ezek döbbenetesen nagy számok, ordít róluk, hogy komoly gond van a szexuális edukációval. A NAT alapján a 11. osztályban van felvilágosítás, akkor, mikorra a gyerekek harmada már elvesztette szüzességét.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!