Adatvédelmi lazázás miatt feljelentették a Facebook-ot és a Google-t is

Facebook, Google, Instagram, WhatsApp: Max Schrems aktivista és a noyb.eu adatvédelmi csoport a GDPR életbe lépését követően szívbaj nélkül azonnal felnyomott az illetékes hatóságoknál azért, mert szerintük ezek az online szolgáltatások rákényszerítik a felhasználókat az adatkezelési tevékenységek elfogadására.

Bizonyára nincs olyan internetező Európában, aki ne hallott volna a GDPR általános adatvédelmi rendelet élesítéséről akár több tucat értesítő e-mail formájában, amik arról értesítik a felhasználókat, hogy innentől minden jobb lesz – írja a BBC.

Ez a „minden jobb lesz” a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Európai Unió polgárainak adatait kezelő szervezetek (EU-s cégek, nem EU-s cégek, szolgáltatások, webshopok, kis túlzással szinte mindenki) nagyobb felelősséggel tartoznak az általuk kezelt személyes adatok védelméért.

Amennyiben nem felelnek meg a követelményeknek, rendkívül súlyos büntetést (akár 20 millió euró vagy világpiaci forgalom legfeljebb 4 százaléka – amelyik nagyobb) kaphatnak, ami akár az adott szervezet pályafutásának végét is jelentheti.

Csakhogy rengeteg adatkezelő meglehetősen lazán kezeli a követelményeket a felhasználói hozzájárulásra vonatkozóan, aminek lényege az lenne, hogy ha a felhasználó nem járul hozzá egy adott adatkezelési tevékenységhez, akkor azt a szervezet nem végezheti el az adott felhasználó esetében, de közben a szolgáltatás használatát sem tagadhatja meg tőle.

Nyilván ez rengeteg esetben technikailag megvalósíthatatlan, így az adatkezelők gyakorlatilag azonnal céltáblává válhatnak.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!