A hadsereget uszítja a sztrájkolókra a brazil elnök

Michel Temer brazil elnök engedélyezte a hadsereg bevetését az úttorlaszok felszámolására, ha a dízeláremelés miatt öt napja sztrájkoló kamionsofőrök nem vetnek véget akciójuknak.

A kormány csütörtök este megállapodott ugyan több szakszervezettel, hogy két hétre beszüntetik a tiltakozó akciót. Előzőleg a kormány megígérte, hogy eltörli a dízelre kiszabott egyik adót, támogatni és stabilizálni fogja a dízelárakat, ami idén akár 5 milliárd reálos (373 milliárd forint) többletkiadást okozhat a költségvetésben.

A sztrájkot kezdeményező, állítása szerint mintegy 600 ezer teherautósofőrt tömörítő Abcam szakmai szövetség nem volt az aláírók között. A megállapodás ellenére pénteken a legtöbb szövetségi államban még álltak az úttorlaszok.

Temer Brazíliavárosban elmondott pénteki televíziós üzenetében közölte, hogy a kamionsofőrök „radikális kisebbsége” folytatja az országok főközlekedési útvonalainak eltorlaszolását. Megerősítette, hogy felhatalmazta a hadsereget és az autópálya-rendőrséget, hogy szükség esetén erővel tisztítsák meg az utakat.

Sao Paulo város polgármestere rendkívüli állapotot vezetett be. Az intézkedés lehetővé teszi egyebek mellett a töltőállomásokon tárolt üzemanyag elkobzását.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!