Áder János leteszi a bajuszát, ezekért a mondatokért még őt is elővehetik

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Mi okozta a magyar szakképzés problémáit? Hát az Orbán-kormányok áldásos tevékenysége! És ezt most nem valamilyen körúti értelmiségi kör, vagy diáktüntetők csoportja mondja, hanem egy oktatáspolitikáért felelős fideszes főember.

Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár egy budapesti konferencián, széles hallgatóság előtt kiáltott felelőst – no persze nem ilyen nyíltan.

Ja, az meg van, hogy a hölgy Áder János államfő testvére?

Pölöskei Gáborné egyébként egészen képben van az oktatás helyzetét és jövőjét illetően. Elmondta, hogy az ország jövője nem az, hogy öszeszerelőüzemi munkásokat képzünk, hanem fel kell készülnünk az automatizáció és a digitalizáció miatt átalakult elvárásoknak. Igaz, inkább cselekedni kéne, mint felkészülni, de a későn jött felismerés még mindig jobb a semminél.

26011 PoloskeiGne MTI
Pölöskei Gáborné a Parlamentben // Kép: MTI

Ezzel a célkitűzéssel a szakképzésért felelős helyettes államtitkár a kormány eddigi gyakorlatát is kritizálta. Olyan még nem történt, hogy valaki ilyen nyíltan sorolja az állami szakképzés hiányosságait. Pölöskeiné a problémák közé sorolja többek között azt, hogy 2010 után megnőtt az iskolát végzettség nélkül elhagyók száma.

Pölöskeiné szerint a „szakképzésben résztvevő intézmények elavultak” és a tanműhelyek sajnálatos módon megszűntek – mindez annak ellenére, hogy a kormány a gyakorlati képzést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán (MKIK) keresztül arra hivatkozva rendelte a vállalatokhoz, hogy majd a kereslet mondja meg, mit tanuljanak a diákok. A cél nem teljesült, a rendszer beomlott, és kiüresítették az iskolák tanműhelyeit is.

Pölöskeiné méltatta a 2010 előtti gyakorlatot, kiemelve, hogy az előző szocialista kormányok alatt a szakképzésbe ömlött az uniós pénz, volt egy csomó jó kezdeményezés, melyek azóta a „kukában landoltak”.

A helyettes államtitkár a 168 Óra szerint arról is beszélt, hogy a minisztérium tavaly megkérdezett cégeket, milyen készségeket várnak a leendő munkavállalóiktól. – Problémamegoldás, együttműködés, hálózati gondolkodás, kreativitás – sorolta Pölöskei Gáborné, majd hozzáfűzte: ez nem érhető el frontális oktatással. Hallgatóságát azzal is sokkolta, hogy kerekperec elmondta: a szakképzésben hiányoznak a korszerű tankönyvek.

A most felállítandó szakképzési centrumokat azonban jó kezdeményezésnek tartja, mint elmondta, „új levegőt” fújtak a szakképzésbe. Persze ezekre nem lenne szükség, ha a pályára állított, jó kezdeményezéseket nem rombolja le az Orbán-kormány.

A „25 éves a szakképzési törvény – Korszakos változások – Új irányok” címmel megrendezett keddi konferenciáról a 168 Óra közöl részletes beszámolót.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!