Ma éjfélkor lejár egy fontos határidő – Adóbevallás 2018

Adóbevallás az utolsó percekben // kép: MTI

Május 22-ig, azaz ma éjfélig lehet átnézni, elfogadni, kiegészíteni a NAV által készített szja-bevallási tervezetet. Ezt legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetik meg a NAV honlapjáról elérhető webes felületen a eszja.nav.gov.hu oldalon.

Azoknak, akik az utolsó pillanatra hagyták adóbevallásukat a NAV budapesti és megyeszékhelyeken lévő központi ügyfélszolgálatai meghosszabbított nyitvatartással este 8-ig állnak rendelkezésükre.

Tervezettel, bevallással, 1+1%-kal kapcsolatban személyesen illetve telefonon is tudnak segítséget kérni. Az ügyfélkapuval rendelkező állampolgároknak a legkönnyebb – én magam például 5 percet bajlódtam az adóbevallásommal, de csak azért ilyen sokáig, mert nem találtam a megfelelő linket.

Bevallom

Aki elfogadja a NAV által elkészített bevallás-tervezetét, az kattintson bátran az „elfogadás” gombra.

Attól függetlenül, hogy az illető rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel vagy sem, aki nem tesz semmit, az passzívan elfogadja a személyes, a NAV által kiszámolt tervezetét, így átlag alkalmazottként nem kell félnie attól, hogy elviszik az adósok börtönébe azért, mert nem kattintgatott két-három percig az interneten. (automatikusan bevallássá válik a tervezet.)

Persze azért én mindenkit arra biztatok, hogy tudatos állampolgárként foglalkozzon az adójával, mert igényesnek kell lennünk a jövőnket illető kérdésekben.

Az őstermelők valamint az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek számára készített tervezet csak egy „ajánlat”, nekik az nem válik automatikusan bevallássá.

Ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni az önálló tevékenység, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az ebben a körben nem válik hivatalos személyijövedelemadó-bevallássá.

 

Az egyházaknak és a civil szervezeteknek felajánlható 1+1 százalékokról szóló rendelkező nyilatkozat elektronikus úton ügyfélkapu hozzáféréssel ma éjfélig, papíron vagy személyesen a NAV-hoz a központi ügyfélszolgálatain pedigeste 8 óráig, nyújthatók be.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!