A japán Kore-eda Hirokazu nyerte az Arany Pálmát – a magyar kisjátékfilm is díjazott

A japán Kore-eda Hirokazu Shoplifters című alkotása érdemelte ki a Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő vezette zsűritől az Arany Pálmát. Japán film több mint húsz év után nyert fődíjat a világ egyik legrangosabb filmes találkozóján.

A 2013-ban A fiam családja című drámáért Nagydíjat kapott japán rendező ezúttal is egy családi történet mesélt el. A film főhősei egy üzletek kifosztásából élő álcsalád, amely befogad egy bántalmazott gyereket.

A rendező előző filmjéhez hasonlóan nagyon mély érzékenységgel arra a kérdésre keresi a választ: lehetséges-e szülőnek lenni akkor is, ha az ember nem a vér szerinti gyerekeit neveli.

„Európában az örökbefogadás kérdése sokkal elfogadottabb, mint Japánban, ahol igazából a vér szerinti kapcsolatok számítanak valódinak” – mondta a rendező Cannes-ban a film bemutatójakor tartott sajtótájékoztatóján.

Szilágyi Zsófia Egy nap címe filmje nyerte el szombaton a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének kategóriadíját a 71. cannes-i filmfesztivál párhuzamos válogatásaiban bemutatott első és második filmek közül.

A magyar rendezőnő első játékfilmjét a Kritikusok Hete című válogatásban mutatták be a világ egyik legrangosabb filmes szemléjén.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!