Megdöbbentő bejelentést tett Bősz Anett ma: megpuccsolta az ellenzéki frakciót

Forrás: MTI - Koszticsák Szilárd

Az MSZP-Párbeszéd listájáról parlamentbe jutott Bősz Anett kilép a Párbeszéd országgyűlési frakciójából – jelentette be mai sajtótájékoztatóján. Ezzel függetlenként folytatja tovább munkáját, viszont kilépésével a frakció is megszűnik.

Bősz szerint a Liberálisok már a választási együttműködésbe is úgy mentek bele az MSZP-Párbeszéddel, hogy a liberális értékeket megjeleníthessék a Parlamentben. Az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség együttműködéséről szóló tárgyalásokon azonban nem látták ennek garanciáit: „sem a politikai szándék, sem a technikai erőforrások nincsenek meg a liberális értékek képviseletére”.

Az, hogy Bősz Anett milyen technikai erőforrásokat keres a liberális értékeire, arról nem szól a fáma, főleg ennyi idő után, amikor még a Parlament szinte meg sem alakult. Világosan látszik, hogy Bősz Anett nem akar alkalmazkodni semelyik frakcióhoz, hanem inkább egyedül fogalmazná meg javaslatait, venné fel képviselői honoráriumát még akkor is, ha azzal több mint százmilliós támogatástól fosztja meg a Párbeszédet, veszélyeztetve ezzel a párt apparátusának munkáját, fizetését.

De nemcsak az állami támogatást veszíti el a Párbeszéd, hanem Bősz Anett kilépése számos egyéb következménnyel is jár. Akaratán kívül is független képviselővé válik ezzel Szabó Tímea, Burány Sándor, Tordai Bence és Karácsony Gergely, illetve Kocsis-Cake Olivió vagy V. Naszályi Márta, akik közül egynek várhatóan átadja mandátumát.

Frakció nélkül a Párbeszéd politikusai kevesebb interpellálási lehetőséget kapnak, nem szólalhatnak fel napirend előt, sőt, miután nem lesz frakció és frakcióvezető, nem lesz szavazati joguk a Házbizottságban, ráadásul újra meg kell állapítani az öt képviselő illetményét, Szabó Tímea például ezzel elveszti frakcióvezetői juttatását, újra kell osztani az összes bizottsági helyet, és valóban elesnek az évi 135 millió forintos támogatástól is, amelyet az önálló frakcióalakításnak köszönhettek.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!