Szakadás az ellenzéki pártnál: Átrendeződhet a parlament?

Alakul a Parlament 2018-ban / Kép: MTI

Toroczkai László, a szombati tisztújításon a pártelnökségről 50 szavazattal lemaradó, a Jobbik radikális szárnyához tartozó politikus a Promenádnak adott egy interjút, amiben azt mondta, előfordulhat, hogy új mozgalmat alakítanak a pártban az elégedetlenek.

Sőt, ennél tovább is mehetnek, hiszen amikor a pártszakadásról kérdezték ezt válaszolta:

„… azt sem rejtem véka alá, hogy súlyos döntések vannak készülőben. Minimum valamilyen platformban gondolkodunk a Jobbikon belül, de könnyen megeshet, hogy egy új és önálló mozgalmat alakítunk, hiszen a tagság többségének határozott igénye van erre.”

Elmondta, hogy a következő napokban egyeztet az „elégedetlenekkel” – köztük Dúró Dórával – olyanokkal, akik korábban nyíltan kiálltak a szélsőséges nézeteket valló ásotthalmi polgármester mellett. Mint mondta, felkészültek a retorziókra is.

Vona Gábor ex-pártelnök április 8-i távozásával megindult mozgolódás könnyen lehet, hogy az egész pártot maga alá nyomja. Toroczkai egyébként a párt újonnan megválasztott elnökét, Sneider Tamást sem tartja éppen sokra.

Senki nem tudja, mi lesz ennek a vége, de az világos, hogy valamilyen irányba elindulnak a dolgok. Az átmeneti fejetlenség végkimenetele pedig többesélyes:

a. A néppártos fordulatot komolyabban gondolók egy valódi, kooperatív jobboldali pártot csinálnak a Jobbikból. Ebben az esetben az „elégedetlenek” táborába tartozó jobbikos képviselők vagy távoznak örökre, vagy új frakciót alakítanak új pártjuknak, de még átülhetnek a Fideszbe is – akár csak szavazataikkal támogatva a Fidesz által képviselt, Morvai Krisztinai értelemben vett jó irányokat.

Morvai Krisztina a Jobbik EP-képviselője már az országgyűlési választási kampányban többször hangot adott véleményének, és azóta körbe is turnézta vele a szolgamédiát. Az EP-képviselő gyakran kiállt az Orbán-kormány legfontosabb ügyei mellett, a Fidesz törekvéseit tartotta jó iránynak, közben pedig Vona Gábor politikáját ekézte Brüsszelből.

Úgy gondolja, hogy szégyen amit a párt tesz, sőt az egyik nyilatkozatában elmondta, hogy árulásnak tartja azt, hogy a kampányban egyes Jobbikos politikusok az átszavazásra biztatták a választóikat. Ráadásul az esélyes jelölt logikája alapján Morvainak – bejelentett budai magyar lakcíme alapján – egy DK-s politikusra kellett volna szavaznia, amit nem tudott volna összeegyeztetni lelkiismeretével azok után, hogy „mennyit harcolt a Gyurcsány-kormány ellen”.

b. A Jobbikot maguk alá gyűrik a néppárti fordulatot csak marketingfogásnak gondoló populisták, erősödnek a belharcok, és megindul egy lassú morzsolódás. (Láttunk már ilyet.)

c. A Jobbik egységesen újra a gárdamellények világa felé fordul.

Bárhogy lesz, a Toroczkai-interjú nem vetít előre semmi jót. Az ásotthalmi polgármester szerint ugyanis a tagság, és a szavazók nagy része elégedetlen a mérsékelt Jobbikkal. Az interjúban sérelmezi is, hogy a választások előtt beindult valamiféle demokratikus párbeszéd a baloldali ellenzék és a párt között.

„A tagság végérvényesen elszakadt a Bécsi úti pártszékházban ülőktől, és ez eszkalálódni fog a következő hetekben, hónapokban…

A Jobbik helye elvileg a Fidesz és a balliberális tábor között lenne a politikai palettán, ám egészen más típusú mozgásokat érzékelünk. A Jobbik vezetésének szemében a Fidesz maga a Sátán lett, a Momentummal, az LMP-vel, a Spinoza Házzal és a balliberális körökkel viszont nincs semmiféle problémájuk.”

Toroczkai szerint egy „nemzeti” és „keresztény” formációra van szüksége Magyarországnak (mondjuk ezek a jelszavak már elkoptak, és éppen valaki más használja) mert abban van a tuti.

Toroczkai az interjúban a taktikai szavazásnak és a teljes ellenzéki összefogásnak köszönhetően megválasztott hódmezővásárhelyi polgármesterről is mondott véleményt, szerinte ugyanis Márki-Zay Péter „személyét az opportunizmus meg a színtelen, szagtalan semmi lengi körül, és a hatalomvágy mozgatja”. 

„Márki-Zay Péter nyilvánvalóan arra bazírozik, hogy a szétesett, atomjaira hullott ellenzék darabkái között kikaparhatja magának a gesztenyét, és majd miniszterelnök-jelöltként sütkérezhet. Számára nem fontosak és nem számítanak az elvek, jöhet mindenki, legyen az baloldali, liberális vagy szélsőjobbos, a lényeg a hatalom puszta vágya, bármi áron.”

Nem világosak Toroczkai céljai, de annyit biztosan el lehet mondani az interjút elolvasva, hogy nagy mozgolódásokat vetítenek előre, melynek eredményeképpen újból erőre kaphat a szélsőjobb. Persze kérdés, hogy milyen lehetőségei vannak egy régi-új szélsőjobboldali pártnak egy olyan térben, ahol a Fidesz retorikája és politikája már kielégíti ezeket az igényeket.

A teljes interjú itt elolvasható.

Kapcsolódó cikkünk:

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!