Az igazságügyminiszter elismerte: komoly problémák vannak az uniós pénzek körül

Trócsányi László - Fotó: MTI / Mohai Balázs

A napokban zajló miniszteri meghallgatások érdekes, sokszor abszurd jeleneteket szültek. Ezekből az egyik Trócsányi László Igazságügyi miniszter meghallgatása volt, ahol felvetődött a közös európai ügyészséghez való csatlakozás kérdése is. Trócsányi kifejtette, hogy a magyar kormány ezt szuverenitási kérdésnek tekinti, ez alapján egy ilyen intézmény létrehozása szembemegy a nemzetek Európájáról szóló kormányzati állásponttal. E mellett, végiggondolatlannak és elhibázottnak tartja a koncepciót, csak a bürokrácia megduplázásának tartja a szervezet létrehozását, mert szerinte ma az OLAF és az uniós igazságügyi együttműködést bonyolító Eurojust tökéletesen elegendő a kitűzött  cél elérésére.

Az indoklással van azonban két nagy probléma. A várhatóan 2021-ben létrejövő Európai Ügyészség az uniós források elosztásával, és ÁFA ügyekkel kapcsolatos visszaéléseket kívánja vizsgálni. Ebből világosan látszik, hogy nem a nemzeti szuverenitást akarja csökkenteni, nem akar beleszólni a magyar büntetőügyekbe, hanem az EU által biztosított forrásokkal kapcsolatos ellenőrzéseket kívánja végezni.

Ha a nemzeti szuverenitás alapeszménye nem elég ahhoz, hogy fejlődjön az ország, és szükségünk van az uniós támogatásokra is, akkor ne legyen abból sem kérdés, hogy aki adja a pénzt, az ellenőrizhesse is annak felhasználását. Másrészt, az OLAF nem rendelkezik sem nyomozati sem utasítási jogkörrel, így igen körülményesen jutnak adatokhoz, és szinte lehetetlen nyomozást elrendelni egy ügyben, ha az adott ország ügyészsége azt nem akarja.

Értjük, hogy az Európai Ügyészség hazánkban legelőször az Orbán-Mészáros-Tiborcz trió ellen indítana -joggal- nyomozást, és ez nem annyira tetszik a Fidesznek és az EU-s pénzekből meggazdagodó gazdasági holdudvaruknak.

Azonban egyet felejt el Orbán Viktor: ha elutasítja a csatlakozást, akkor  beismerő vallomást tett. Onnantól kezdve pedig, ne reménykedjen egyetlen egy újabb euro centben sem. Ennek pedig megint mi isszuk meg a levét.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!