Orbán Viktor megunta hazánkat, távozni készül

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Nem vagyok Orbán Viktor feltétlen híve, de egy képességét el kell ismerni: a hatalomtechnikát senki jobban nem ismeri és alkalmazza ma hazánkban nála. Ráadásul távlatokban gondolkodik, és mindent alá tud rendelni hatalmi céljainak. Ez már elég erős hiba, mert az ország érdekeit is alárendeli saját hatalmi törekvéseinek. Sokan mostani lépéseit nem értik, mit miért tesz, de próbáljunk meg Sherlock Holmes agyával gondolkodni, és a részletekből összerakni a képet!

  1. Többen állítják Orbán környezetéből, hogy a hazai politika már untatja, nem érzi kihívásnak, nemzetközi terepre vágyik.
  2. Az Európai Néppárt képviselői rapportra hívják Orbánt, és megmondják neki, hogy ha nem hagyja békén a civileket, akkor fel is út, le is út, kizárják a Néppártból.
  3. Rogán bejelenti, az alkotmánymódosítás, amit még nyár előtt beterjesztenek, sokkal durvább lesz mint amit eredetileg terveztek. A módosítás a migrációs témára van felfűzve, többek között a civilek megbélyegzését, korlátozását is tartalmazza.
  4. Morvai Krisztina, a Jobbikból a Fideszhez átigazolt EU parlamenti képviselő egy interjúban elmondja, hogy arra számít, hogy jövőre a kereszténydemokrata, migrációellenes politikai csoportosulások újjászervezik a jobbközép pártokat tömörítő Európai Néppártot, vagy új politikai erőt alapítanak.
  5. Egy év múlva EU parlamenti választások lesznek.

Eddig a tények, amelyek így egymás mellett sorakozva akár egy új jelentést is hordozhatnak. Ha Orbán azt érzékeli, hogy Európa többi országában is növekszik a bevándorlás ellenesség, ha úgy gondolja, hogy a következő választáson már globális európai irányvonalak fognak összecsapni, és nem egy-egy ország nemzeti politikusai, akkor érthető, miért feszíti a húrt a Néppárttal az alkotmánymódosítás kapcsán.

Ha a Néppárt gyengül, és erősödnek az euroszkeptikusok, akkor kiléphet a Néppártból, és akár egy új formáció megalakításával, annak élére állhat, amivel tényleges EU szereplő lehet. Azonban az is elképzelhető, hogy a Néppárton belül erősödnek meg az Orbánhoz hasonló hangok, és akkor ott veheti át az irányítást. Bárhogy is, a miniszterelnök a nemzetközi porondon is egy lapra, a migráció ellenességre tesz fel mindent, mert ez itthon bejött. Ez mennyire lesz sikeres azokban az országokban, ahol teljesen más történelmi és kulturális hagyományai vannak a migrációnak, azt nem tudjuk.

Arról nem is beszélve, hogy az unión belüli migráció is egyfajta nemzetállami gyengülést jelez. Magyarország lakosságának 6 százaléka (600 ezer ember) él külföldön a kutatások szerint, Romániából a becslések szerint 3,4 millió ember vándorolt ki, Lengyelországból megközelítőleg 3 millió ember él másik EU tagállamban, Horvátországban pedig rendkívüli állapot van a népességfogyás miatt.

Így hazárdjáték ez Orbán részéről ez a játszma, ami nagyon könnyen az ő, és ezzel együtt hazánk nemzetközi bukását, és teljes elszigetelődését okozhatja. Hogy mégis meg fogja próbálni, annak Orbán jelleme a fő oka, amit jól jellemez Kéri László mondta Kende Péter: A Viktor című könyvében:  „Ez a fiú komolyan el tudott keseredni elsőéves hallgató korában, amikor alkotmányjog órán értesült róla, hogy csak az lehet az Amerikai Egyesült Államok elnöke, aki született amerikai állampolgár, tehát hogy van korlát előtte az életben.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!