Betelt a pohár: a magyarok miatt veszíthet komoly pénzeket Mészáros Lőrinc

Mészáros Lőrinc nem aprózta el a dolgokat, amikor úgy gondolta szüksége lenne újságra. Rögtön lecsapott a megyei napilapokra, a Mediaworks segítségével gyakorlatilag az összes megyei lap a kezében van. Felállítottak egy központi szerkesztőséget is, ahonnan küldik azokat az anyagokat, amelyeknek minden lapban ugyanúgy meg kell jelennie, tetszik vagy nem tetszik a helyi vezetőknek.

Azonban a központosítás és a kormányzati propagandának való megfelelés olyan erős színvonal esést hozott, ami most már az eladott példányszámokban is látszik. A legnagyobb visszaesést a Heves Megyei Hírlap produkálta, ahol az eladások száma 20%-esett vissza, tavaly decemberében  7784-ra esett vissza az eladott példányszám.

A régebben Axel Springer tulajdonban lévő újság egykori munkatársa szerint mindig azt hallották, ha 10 ezer alá csökken a példányszám, akkor csőd, és mehet mindenki munkanélkülinek. Az állami hirdetéseknek „hála”, ma nem ez a helyzet, az újság még így is tud üzemelni, és ellátni a feladatát, még ha az nem is a kiegyensúlyozott tájékoztatás.

A már említett, azóta már máshol dolgozó újságíró elmondta, hogy míg az Axel Springeres időkben tudósíthattak minden politikai jellegű sajtótájékoztatóról, eseményről, addig ez ma már lehetetlen. Mikor Heinrich Pecinához került a lap, már akkor lehetett érezni különbséget, például a városban ellenzékben lévő pártok sajtótájékoztatói, közleményei csak úgy mehettek ki, ha mellé volt téve a Fidesz, vagy éppen a polgármester véleménye. Gyakran előfordult, hogy a reagálás többszöröse lett az eredeti hírnek, így nyomva el annak tartalmát.

Ma már semmi olyat nem mernek írni, ami nem tetszhet a helyi vagy országos hatalomnak, működik az öncenzúra. Tényfeltárás helyett átadó ünnepségekről és kórustalálkozóról írnak, várva a lehetőséget, hogy többszörös fizetéssel elmehessenek valamilyen cég PR osztályára.

Nem sokkal jobb a helyzet a többi megyei napilapnál sem mint Heves Megyében, mindenütt folyamatos a példányszám csökkenés, ami egyértelműen a színvonal csökkenésnek, és az erőltetett központi anyagoknak tudható be. Az embereknek kezd elegük lenni belőle, hogy az eddig igazán a sajátjuknak tekintett újságban is az országos propaganda visszhangzik, és szűkebb közösségük hírei pedig elvesznek.

Amíg van kormányzati hirdetés, addig ez senkit nem zavar a tulajdonosok közül.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!