Így még nem szidták le Orbánt – ha nem tartja be a szabályokat, ki fogják zárni

kép: Julien Warnand / MTI/EPA

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét úgy tartják számon, mint Brüsszel „csendes erejét”. Sokan dicsérik diplomáciai képességeit, jó viszonyban van mindegyik féllel, még ellenfelei is elismerik, hogy meghallgat mindenkit, tiszteletben tartja mindenki véleményét.

Hollandia egyik legnagyobb napilapja, a De Volkskrant készített vele egy hosszabb interjút, amiben teljesen világosan -elkerülve a diplomáciában megszokott stílust- fogalmazott arról, hogyan kell viselkednie annak, aki tagja akar maradni az Európai Néppártnak. Egyértelműen megfogalmazza, hogy a CEU és a civil szervezetek támadása már az a vonal, aminek átlépését nem fogják tolerálni, ha Orbán:

„nem tartja be ezeket a szabályokat, nem lehet az Európai Néppárt tagja. Ez kristálytiszta: ha betartod a szabályokat, maradhatsz, de ha nem, távozol.”

A frakcióvezető kiemeli, hogy vannak olyan alapvető értékek, mint a jogállamiság, a szabad sajtó, a demokrácia, amit mindenkinek tiszteletben kell tartania. „Ezek arról szólnak, hogy mi itt Európában hogyan gondolkodunk a társadalmi berendezkedésről.”

Weber higgadtságát jellemzi, hogy az interjúban el tudja különíteni, mi az, amit Orbán csak a kampány miatt tett, és mi az, ami valóban meghatározza a hétköznapok politikáját, és a magyar kormány irányvonalát. Másik újdonság az interjúban, amikor a bolgár és magyar határon húzódó kerítésről azt mondja: „Meg kell védenünk a határainkat, ha szükséges, kerítést kell építenünk.” Ezzel máris cáfolja Orbán itthon oly gyakran emlegetett tételét, hogy az unió pártolja a bevándorlást.

Úgy tűnik, fogy Orbán körül a levegő, az EU vezetői egyre tisztább tervekkel rendelkeznek  az illegális bevándorlás hatékony eszközökkel való megállítására, és azt is egyre inkább világossá teszik, hogy hol vannak azok a határok, amiket átlépve már nincs helye az európai közösségben egy országnak.
Orbán most tojáshéjakon táncol, a türelem elfogyott.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!