Kiderültek Orbán tervei a következő négy évre – kapaszkodjanak!

Fotó: Miniszterelnöki kabinetiroda

Orbán Viktor felvázolta, hogy miként képzeli el a következő négy évet. Ha arra számítottunk volna, hogy ezentúl a felesleges kiadások helyett érdemi dolgokra költene a kormány, akkor ezzel a képzetünkkel számoljunk is le, mert a miniszterelnök folytatni szeretné, amit elkezdett. (Csak hogy finoman fogalmazzunk.)

Orbán semmilyen irányváltásra nem utalt a gazdaságpolitikában, a hibák ellenére sikeresnek ítélte az elmúlt nyolc évet, amit szerinte az is bizonyít, hogy 800 ezerrel dolgoznak többen, mint a második Orbán-kormány hivatalba lépésekor, 2010-ben. Ezen a ponton hozzá kell tennünk, hogy a 800 ezer munkavállalóba nemcsak azok tartoznak, akik a közmunka-programban vesznek részt, hanem azok a magyarok is, akik külföldön töltenek be állásokat. (Nagy eredmény, gratulálunk!)

A miniszterelnök senkinek nem kívánja megoldani az életét, ahogy fogalmaz, helyette lehetőséget ad arra, hogy mindenki meg tudja oldani a magáét. Ez elsőre jól hangzik, de a gyakorlatban azt jelenti, hogy továbbra sem lehet számítani a szociális járulékok, juttatások emelésére, a jól keresők azonban az adórendszerrel jobban járnak, ahogy eddig is.

Orbán optimista, ezért hosszabb távon, 2030-ig tervez. Szeretné, ha addigra bekerüljünk az EU 5 legjobb tagországa közé. Ezen a ponton javítanánk ki az optimista szót ostobára, és kommentár nélkül mutatjuk meg, jelenleg mely országok töltik be ezt az 5 helyet a GDP alapján:

1. Luxemburg
2. Írország
3. Ausztria
4. Hollandia
5. Dánia

„Olyan fiatalokat neveltünk, akik a jég hátán is megélnek”  véli Orbán. Ha ez a norvégiai, vagy a dániai jeges területekre vonatkozik, akkor biztosan így van. A magyar köznevelés reformjáról tehát szó sincs, marad minden a régiben.

Sajnos összességében is: marad minden a régiben…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!