Orbán véletlenül beismerő vallomást tett az ország állapotáról

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A gigantikus mértékű uniós forrást használ fel a magyar gazdaság. Tulajdonképpen ennek a beáramló pénzmennyiségnek köszönheti a gazdaság azt az előző évekhez képest viszonylag jó teljesítményt, ami még mindig elmarad a környező országokétól.

Úgy tűnik, Orbán az egyetlen a magyar politikában, aki megértette Bill Clinton 1992-es, kampányban elmondott mondatát, „It’s the economy, stupid”, mely arra utal, hogy a választóknak elsősorban a gazdaság és az abból fakadó jólétük a legfontosabb. Nem vitatható, hogy az uniós pénzeknek köszönhetően a lakosság egy jó részének növekedett a jövedelme, míg a másik részt Orbánék hagyják menthetetlenül leszakadni. A helyzet furcsasága és hungaricuma, hogy pont a leszakadó rétegek szavazataival szerzett újabb kétharmadot a Fidesz.

Van azonban egy mondat, amely jól mutatja, hogy Orbán tisztában van a helyzet törékenységével. Az elmúlt években többször is megfogalmazta, hogy az a cél a munkaerőpiacon, hogy 5 millió adófizető állampolgár legyen, ez a feltétele annak, hogy biztonságban legyen a magyar gazdaság. Teljesen logikus a felvetés, mert enélkül a jelenlegi nyugdíjrendszer teljesen fenntarthatatlan, az emberek számára oly fontos oktatásra, egészségügyre pedig továbbra sem fog elég pénz jutni. A probléma csak ott van ezzel, hogy a 2017-es konvergenciaprogramban a kormány átlagosan évi 1,34 százalékos foglalkoztatottság-bővülést tartott reálisnak, ám idén ez 1,26 százalékra módosult.

Így, a kormány saját tervei és bevallása szerint is 2028 lehet az az év, amikor átlépi a a foglalkoztatottság az 5 milliós küszöböt. Vagyis a jelenlegi gazdasági és piaci környezet fenntartásával, még 10 évre van szükség a cél eléréséhez, miközben a jelenlegi foglalkoztatottak között is nagy arányú a közmunkások száma, ami nem bevételt, hanem kiadást jelent az államnak, onnan adóbevétele nem származik, maximum egyik zsebéből a másikba teszi a már meglévő pénzt.

További aggodalomra ad okot a 10 éves távlat, hiszen a munkaerőpiacra a közeljövőben belépő fiatalok egy része külföldön képzeli el a boldogulást, míg a nyugdíjasok száma rohamosan nő. Ha érdemben nem változnak a dolgok, akkor a gyors összeomlás veszélye egyre növekedni fog.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!