Kína egyhetes ünnepségsorozatot tart Karl Marx emlékére

Marxot a legnagyobb modern kori gondolkodónak nevezte Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken a pekingi kongresszusi központ Nagy Népi Csarnokában tartott beszédében.

A német filozófus, közgazdász születésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat egyik rendezvényén úgy fogalmazott a kínai elnök, hogy: „Előnyöket kell szereznünk, magunkhoz kell ragadni a kezdeményezést, és meg kell nyernünk a jövőt. Folyamatosan fejlesztenünk kell azt a képességünket, hogy a marxizmus gondolatainak segítségével elemezzük és oldjuk meg a problémákat”.

Hszi szerint Marx az emberiség történelmének legnagyobb gondolkodója, és azért emlékeznek meg róla Kínában, hogy kinyilvánítsák a marxizmus tudományos igazságába vetett szilárd hitet.

Az AP amerikai hírügynökség mindezt úgy értékelte, hogy Hszi egyrészt az ideológiai hatalom megerősítésének eszközeként használja Marxot, másrészt így kívánja tompítani a Kínai Kommunista Párton (KKP) belül azokat a kritikus hangokat, amelyek az elnöki tisztség betöltésének idejére vonatkozó korlátozás feloldása miatt érték.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!