Ha nyilvánosságra kerülne ez a jelentés, az a Fidesz vesztét okozná

(MTI/AP pool/Yves Herman)

„Korrupció az, amiből én kimaradok” – tarja a klasszikussá vált mondás.

Két európai ország tagadta meg, hogy az Európa Tanács (ET) korrupcióellenes intézménye közzétegye az útmutatásainak végrehajtásáról készült országértékelést – röviden: a korrupciójelentést.

E két európai ország közül az egyik ráadásul az Európai Unió tagja. Szomorú, de azt valószínűleg már kitalálta, hogy ez Magyarország lesz. A másik ország a kontinens utolsó diktatúrája, Fehéroroszország.

A Korrupció Ellenes Államok Csoportjának (Group of States against Corruption – GRECO) főtitkára, Gianluca Esposito a az esettel kapcsolatban a Népszavának azt nyilatkozta, „nagyon sajnálatos”, hogy a magyarok nem engedélyezték a beszámoló nyilvánosságra hozatalát.

E jelentés nyilvánosságra hozatalát Orbánék tagadták meg először – ezzel pedig egy „klubba” kerültünk Fehéroroszországgal.

Jávor Benedek EP-képviselő idén már kétszer próbálta kikérni ezt jelentést Trócsányi László ex-igazságügyi minisztertől, de Trócsányi lepattintotta.

Egy korábbi 2015-ös, nyilvános jelentésükben például olyasmiket sürgettek, hogy el kell fogadni a parlamenti képviselők magatartási kódexét, felül kell vizsgálni Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét megillető jogköröket vagy a Legfőbb Ügyész hivatali idejének lehetséges meghosszabbítására vonatkozó szabályok megváltoztatását -írja a Népszava.

Az Orbán-kormány a korrupciós vádakra általában azzal felel, hogy az országban nincs korrupció, lehet hazamenni, nincs itt semmi látnivaló. Sőt, a Fidesz még el is fogadott 2012-ben egy korrupcióellenes programot, de arról később bebizonyosodott, hogy csak dísznek van.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!