Önépítő űrteleszkópot tervezne a NASA

Űrutazó teleszkópokat használnak a világűr felfedezésére, viszont ezeket elég körülményes megépíteni, és fellőni. Az összes alkatrészét egyesével kell letesztelni, majd miután ezek jól működnek, egyben kell kipróbálni az egészet s aztán kijuttatni az űrbe. Ez nagyon drága és bonyolult művelet, ezért a NASA kitalált egy alternatívát.

Az ötlet, hogy apránként kisebb, nem túl drága alkatrészeket küldenének az űrbe. Ezzel a módszerrel néhány hónap, vagy akár év alatt össze is állhatna a teleszkóp. A komponenseket szállító rakétákat beprogramozzák, hogy odarepüljenek arra a helyre, ahol zajlik az építkezés. Ott a teleszkóp összerakja saját magát.

Az ötlet már az első fázisban van, hála Dmitry Savransky-nak, és tizenöt másik tudósnak, akik kitalálták az egészet. A NASA 125 ezer dollárral jutalmazta őket.

Most azt próbálják kitalálni, hogy vajon megvalósítható-e az ötlet. A legfontosabb kérdés pedig az, hogy ezekkel az olcsóbb alkatrészekkel lehet-e jobb teleszkópot készíteni, mint amilyenek a Földön készültek.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!