Orbán egyedül maradt, vállalhatatlan amit művel

Ha valaki azt gondolja, hogy hazánk az EU politikájának fontos formálója, és Orbán a nemzetközi porond fontos szereplője, akkor az vagy a Fidesz legelvakultabb rajongója, vagy maga Orbán Viktor. Ugyanis, ma már a Visegrádi Négyek is elfordultak attól a politikától, amit a magyar kormányfő az unió különböző fórumain folytat.

Legutolsó döntése olyannyira felkavarta a kedélyeket, hogy azok is szót emeltek ellene, akik eddig csendben tűrték Orbán ámokfutását. Ugyanis az volt eddig a taktika, hogy a magyar kormány rendszeresen fogalmazott meg a többségitől eltérő véleményt külpolitikai ügyekben (például az Oroszországot érő szankciókkal szemben), de egyedül nem vétózott meg fontos döntéseket. Ez a politika azonban megváltozott mostanra.

Az EU-s nagykövetek április 25-i ülésén robbant a botrány, amikor a magyar kormány váratlanul megvétózott egy nemzetközi egyezményt, amelyet május 2-án kötött volna alá az EU afrikai kormányokkal. Az egyezmény segítette volna az illegális migráció elleni harcot, ezért is érte váratlanul a döntéshozókat az ellenállás, mely szerintük semmi másra nem jó, mint az EU nemzetközi tekintélyének az aláásására.

Ugyanezt a trollkodást már egyszer eljátszotta Orbán, amikor 28 EU-tagország közül 27 pekingi nagykövete aláírta azt a nyilatkozatot, ami elítélte Kína világgazdasági uralomra törő terveit, egyedül a magyar nagykövet nem csatlakozott a dokumentumhoz.

De ehhez képest teljesen más jellegű döntéseket is próbált már megakadályozni a magyar kormány, például amikor az agrovegyipari lobbi érdekeit helyezték volna a méhek, a környezet és az emberek védelme elé. Egyszerűen leszavazták a teljesen fölöslegesen alkalmazott, de óriási üzletnek számító, méheket pusztító vegyszerek alkalmazásának betiltását.

Így már érthetőek azok a brüsszeli vélemények, hogy Magyarország mára gyakorlatilag szövetségesek nélkül maradt, egyfajta páriaként vesznek részt a kormány küldöttei a különböző tanácskozásokon.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!