Durva vádak a Jobbikban, repedezik a cukormáz

Mióta a választási vereség éjszakáján Vona Gábor lemondott a pártelnökségről, folyamatosan megy a találgatás, vajon megy-e tovább a Jobbik a néppártosodás útján, vagy visszakanyarodik a szélsőséges gyökereihez. Vona, a hozzá hűséges Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton társelnöki rendszerében látná a garanciát a megkezdett út folytatására, habár mindkét politikus múltja vállalhatatlan.

A tisztújítást két lépcsőben lépi meg a párt, hiszen az új rendszerhez az alapszabályt is kell módosítani. Azonban a múlt szombati kongresszus a tiszta elnöki és társelnöki rendszerhez képest egy új változatot fogadott el: a pártot a jövőben az elnök és a hat alelnök (országos elnökség tagjai) mellett egy elnökhelyettes is fogja vezetni. Ez valahol a két megoldás között félúton helyezkedik el.

A párt Vonához hű szárnya Sneidert kívánja pártelnöknek, Gyöngyösit pedig elnökhelyettesnek és frakcióvezetőnek. Míg Sneider a szervezetépítést végezné, addig Gyöngyösi a parlamenti munkáért felelne. Azonban ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a pártelnöki funkcióra bejelentkezett, szélsőséges nézeteiről ismert Toroczkai László elnök legyen, és maga mellé vegye a Vona alatt a vezetésből kiszorított Novák Elődöt, elnökhelyettesként.

Novák is készíti elő a helyét a tisztújításra, most éppen történelemhamisítással vádolja Vona Gábort, mikor az azt mondja, hogy a Jobbik javasolta a déli határszakaszon felállított kerítést. Emlékezete szerint csak Toroczkai volt olyan „tökös”, hogy bevállalta a kerítés felállításának javaslatát.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!