A Financial Times olyan információkat osztott meg Orbánról, amely könnyen a végét jelenthetik

A Financial Times internetes oldalán jelent meg egy cikk arról, hogy az Európai Bizottság milyen megoldást eszelt ki, amelyet nem tudna megvétózni a magyar vagy a lengyel vezetés – írja a hvg.hu.

A cikk szerint a 2021-2027 közötti költségvetés szerdán bemutatandó javaslatában az szerepel majd, hogy ha egy tagállam esetében az igazságszolgáltatás nem megfelelő működése miatt veszélyben látják a források megfelelő elosztását, akkor felfüggeszthetik a kifizetést.

Ez azonban nem minden, mert mindez nem jelenti azt, hogy az érintett tagországnak nem kell teljesítenie befizetéseit az EU kassza felé. Ez biztosítaná, hogy például a közvetlen agrártámogatások megérkezhetnének a kedvezményezettekhez, vagy hogy a már megkezdett beruházások nem állnak le – mondta a lapnak egy brüsszeli forrás.

A FT szerint lesz egy másik újítás is, ez pedig nyíltan a magyar és a lengyel kormány ellen készülhet. A 322. cikk alapján a bizottság egy olyan rendeletre tesz majd javaslatot, amely azt mondaná ki:

ha egy országban az igazságszolgáltatás függetlenségének hiánya miatt nem látják biztosítottnak a források megfelelő ellenőrzését, akkor a tagállami – vagy regionális – hatóságok helyett Brüsszel koordinálhatja a pénz elosztását.

A 322. cikk ugyanis többek között annyit mond ki, hogy az uniós döntéshozók (a tagállamok) rendeletben határozzák meg a költségvetés „végrehajtására, valamint az elszámolások végzésére és ellenőrzésére vonatkozó eljárást”.

A lap azt is megjegyzi, hogy a 7. cikkel szemben itt nincs szükség egyhanagú döntésre (amit akár Magyarország is megvétózhat), mert a 322. cikkre hivatkozva benyújtandó bizottsági jogszabályjavaslat megkadályozásához minősített többségre van szükség – olvasható a hvg.hu összefoglalójában.

atv.hu/FT/hvg.hu

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!