Ma Brüsszelben előveszik Orbánt a Fidesz legkeményebb ügye miatt

forrás: mti.hu

Emlékeznek még a Tiborcz-ügyre? És arra, hogy fejek fognak hullani? Mielőtt belevágnánk, vegyük át újra az ügy előzményeit.

Az EU Csalás Elleni Hivatala, azaz az OLAF által idén nyilvánosságra hozott vizsgálati anyag megállapításai szerint Tiborcz István egykori cége, az Elios Innovatív Zrt. szervezetten élt vissza az uniós forrásokkal, amikor több tucat magyar településen világítás-korszerűsítési programot hajtott végre. A nyomozás feltárta azt is, hogy a miniszterelnök vejének cégét jól szervezett, elsősorban önkormányzati döntéshozókból álló kör segítette – a vizsgált 35 projektből 17 esetben száz százalékos bizonyossággal állítható, hogy csalás történt. Az Elios szárnyalása milliárdos kárt okozott az országnak.

Tiborcz „vállalkozásának” kezdeti lépéseit – saját bevallása szerint is – a miniszterelnökséget vezető Lázár János egyengette. Lázár szerepe az ügyben megkérdőjelezhetetlen volt, hiszen az Elios elindulásakor még hódmezővásárhelyi polgármesterként ő volt az, aki engedte, hogy a cég a világítási munkálatokat elvégezze, melyből később olyan referencia lett, amit csak az Elios tudott felmutatni.

Az ügy viszont nem maradt homályban, Lázár távozott, Orbán pedig éppen Brüsszelben mosdatja vejét – és persze saját magát.

Elkezdődött ugyanis az Európai Bizottság és a magyar kormány között az a tárgyalás, amelynek végén kiderül, mennyi pénzt veszít az ország Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a volt cége, illetve annak csalásgyanús ügyletei miatt – derül ki a Népszava cikkéből.

Kapcsolódó cikkünk:

Az EU szervei megkezdték az egyeztetést a magyar hatóságokkal az Elios közbeszerzései körül súlyos szabálytalanságokat feltáró OLAF-jelentésről. A lap szerint az egyeztetés hosszú hónapokig fog tartani.

Amikor ennyi közpénz veszti el közpénz jellegét, akkor érthető, hogy aki adta, az szeretné visszakapni. Vagyis a nyugat-európai adófizetők. Nem Brüsszel, nem Soros. Átlagemberek. Az OLAF ezért tett is egy javaslatot: 13 milliárd forint – azaz a teljes támogatási keret – visszafizetését kérik. A visszafizetésről egyébként majd az Európai Bizottság dönt, saját hatáskörben.

Az Európai Bizottság egyébként csak akkor szokott 100 százalékos pénzügyi korrekciót érvényesíteni, ha a projekt megvalósítása során bizonyíthatóan csalás történt.

Orbán most Brüsszelben kilincsel azért, hogy valahogy felejtsék már el ezt az Elios-ügyet. Vagy ha már elfelejteni nem is tudják, legalább mérsékeljék a bírságot. Hát mit fog ő mondani a drága népének, ha vissza kell fizetniük azt a 13 milliárdot? Hogy megint Sorosbrüsszel a hibás, és emiatt nem lesz október 23-án forradalmi erzsébetutalvány?

Jó lenne hinni, hogy győz az igazság, és a rossz megkapja méltó büntetését, de ez sajnos nem egy film. Valahol a kettő között van a megoldás megint. Az biztos, hogy a miniszterelnököt most előveszik, túráztatják majd egy kicsit. Ja és persze az is biztos, hogy mi fizetünk. Megint. Gyáva népnek nincs hazája. Uff.

Kapcsolódó cikkünk:

 24.hu és a Népszava alapján

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!