Semjén borzasztóan kellemetlen helyzetbe került, fideszes párttársa buktatta le

Fotó: MTI/Beliczay László

Semjén Zsolt elhíresült Svédországi vadászata körüli botrány nem csendesedik, úgy tűnik, inkább egyre nagyobb hullámokat vet. A legegyszerűbb mindig az igazat mondani, mert akkor nem kerül az ember olyan slamasztikába, amibe Semjén Zsolt került a vadászatot magyarázó folyamatos hazugságok közepette.

Az Országgyűlésről szóló törvényben az áll, hogy a képviselői megbízatásával összefüggésben nem lehet elfogadni az egyhavi tiszteletdíjánál értékesebb ajándékot, illetve a képviselői tiszteletdíj egytizenketted részénél értékesebb ajándékokat és ingyenes juttatásokat fel kell tüntetni a vagyonnyilatkozatban.

Semjén vagyon nyilatkozataiban ilyeneket nem találunk, mert véleménye szerint ezt nem képviselői minőségében kapta, hanem baráti gesztusként. A történet ott sántít egy kicsit, hogy ezek a „baráti” gesztusok 2010-ben kezdődtek, miután Semjén miniszterelnök helyettes lett. Mindezek nyilvánosságra kerülése után, a Transparency International Magyarország (TI) jogi vezetője az Országgyűlés mentelmi bizottsághoz fordult, hogy kötelezzék  teljes körű vagyonnyilatkozat megtételére, mivel a kimaradt tételek egyébként is SZJA kötelesek.

A Hargitai János, mentelmi bizottság (szintén KDNP-s) elnöke saját hatáskörben, eljárás megindítása nélkül utasította el a TI kezdeményezését, mondván, hogy nincs semmi tényszerűség a beadványban, csak sajtóértesüléseken alapul. Hargitai azt is kifejtette, hogy a TI téved, mert az SZJA törvény alapján a más magánszemélytől ingyen vagy kedvezményesen kapott vagyoni érték adómentes. magyarán, ha kapunk egy nagy értékű ajándékot, az nem jövedelem, és így adót sem kell utána fizetni. Azonban Hargitai ott téved, hogy adót valóban nem, de 18%-os illetéket viszont fizetnie kellett volna Semjénnek az ajándékok után. Ráadásul, az ajándékozás tényét -amelyet Semjén sem tagadott- a NAV felé jelenteni kellett volna.

Így tényszerű, hogy Semjén több millió forintos illetékkel tartozik az államnak, amit valószínűleg némi bírsággal fűszerezve kell megfizetnie. Legalábbis, ha a hétköznapi állampolgár vét ilyen hibát, akkor jókora büntetésre is számíthat.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!