Orbán pártcsaládjánál nyomoznak az azeri pénzek ügyében az európai hatóságok

Reuters / Photo: Francois Lenoir

Azeri pénzek? Ismerős? Naná! Erős a gyanú, hogy az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének több egykori, illetve jelenlegi tagja érintett az azeri vesztegetési ügyben. Ezt állapította meg a testület által megbízott független korrupcióellenes vizsgálócsoport.

Mi az az azeri vesztegetési ügy?

Azerbajdzsán hatalmas összegből működő korrupciós hálózatot működtet Európában. A közép-ázsiai diktatúra politikusok és újságírók lefizetésével befolyásolhatta az országról kialakult képet, tárta fel a brit The Guardian című lap. Az azeriek brit bankokon keresztül mossák tisztára a pénzt, ami később európai politikusok zsebében landol, vagy éppen értékes műtárgyak formájában tér haza Azerbajdzsánba.

Az ország 2012 és 2017 között nagyjából 2,5 milliárd eurót (775 milliárd forintot) költött külföldi tisztségviselők és szervezetek befolyásolására. Az azeri kormány a jelentés szerint több képviselő szavazatát is megvásárolta az Európa Tanácsban. 

Júdáspénz

Szakértők szerint európai politikusok egész sora érintett, ők pénzért, értéktárgyakért, utazásért cserébe „képviselték Azerbajdzsán érdekeit”, az érintettek a szervezeten belüli lobbitevékenységükkel azonban súlyosan sértettek etikai normákat is. A jelentésben leírtak szerint az „ajándékok” között a legnépszerűbben a kaviár, a luxusnyaralás, illetve szőnyegek voltak, ezekért cserébe pedig ki kellett mosdatniuk a féldiktatúrát olyan ügyekből, mint mondjuk emberi jogok megsértése.

A vizsgálócsoport legalább ötven tanút hallgatott meg és több ezer dokumentumot áttanulmányozott. Csak maga a zárójelentés egy 200 oldalas dokumentum.

Azerbajdzsán állítólag 2 millió eurót fizetett a testület egyes tagjainak azért, hogy jelentésükben kedvezőbb képet fessenek az országban fogva tartott politikai foglyok helyzetéről. – írja az Index.

Michele Nicoletti, a parlamenti közgyűlés elnöke azonnali felfüggesztést javasolt a közép-ázsiai féldiktatúrához dörgölődző korrupt politikusokra.

A korrupcióban érintett képviselők nagy része – ahogy már megszokhattuk – a konzervatív jobboldal frakcióiban foglalnak helyet. 

Karin Strenzt és Eduard Lintnert, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU), illetve a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) egykori politikusait emelték ki a feltételezett vétkesek között, akiket az ajándékok átvétele után már nem zavart, hogy független újságírókat börtönöznek be Bakuban.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése hétfőn ül össze Strasbourgban.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!