Orbánék megkezdték a tisztogatást: itt van az első lépésük

Handó és Polt - függetlenek egymás közt // kép Népszava

A független bíróságok munkáját az Országos Bírósági Hivatal irányítja, melynek élére a Fidesz Handó Tündét, Szájer József feleségét nevezte ki. Handó munkássága nem túl sikeres, egyrészt mert az általa irányított szervezettel és a bírói karral is került konfliktusba vezetési stílusa miatt, de a kormányzattal sem ápolt felhőtlen viszonyt, a központosítási törekvéseknek való ellenállásával. A folyosói pletykák szerint Lévai Anikóval való barátsága miatt nem menesztették még a lassan folyamatosnak tűnő botrányok közepette.

Orbán az újabb kétharmados felhatalmazással élve, úgy tűnik, végleg le akar számolni a jogállam még utolsó, valamennyire független intézményével, és megszüntetve az OBH-t, be szeretné azt olvasztani a minisztériumba. Ezzel a lépéssel egyértelműen növelnék a kormány befolyását az igazságszolgáltatásban. Hogy miként tennék ezt, azt láthatjuk az ügyészség tevékenységében, ahol is a Fidesznek politikailag kellemetlen ügyek sorban elvéreznek, míg ellenzéki politikusokkal szokatlan szigorral járnak el, lásd Czeglédy Csaba esetét.

A folyamatokra rálátó források szerint, a folyamat végkimenetele egyenlőre nem látható, nincs szó arról, hogy mi lesz az Országos Bírói Tanáccsal, amely a bírák maguk közül választott tagjaiból áll, és gyakorlatilag ezidáig az OBH felett állt. Vannak akik szerint ezt a szervet is megszüntetik, míg mások szerint csak a nyugdíjazási szabályozás átalakításával és egyéb módon kívánják átvenni az irányításhoz szükséges többséget. A helyzet eléggé képlékeny, a nemrégen megválasztott és januártól felálló bírói tanács négy tagja a választások után nem sokkal lemondott.

Sokak szerint Handó Tünde szeretné a folyamatot megakadályozni, és akik Gulyás Gergelyt várják az igazságügyi tárca élére, azok is azon a véleményen vannak, hogy a változások nem lesznek túl radikálisak.

Orbánt ismerve, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a változások célja nem a bírói függetlenség további kiszélesítése lesz, hanem a kormány befolyásának a közvélemény számára legnagyobb elfogadható mértékig való növelése.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!