Fenyő-gyilkosság: Megszólalt a vállalkozó özvegye

Helyszínelés 1998. február 11-én Budapesten, a II. kerületi Margit utcában. // Fotó: Mihádák Zoltán MTI

A meggyilkolt médiavállalkozó Fenyő János ügyét a napokban újra napirendre tette az Úszószövetség egykori elnökének, Gyárfás Tamásnak a letartóztatása.

Gyárfást a Fővárosi Főügyészség azzal vádolta meg, hogy ő adott utasítást a milliomos vállalkozó megölésére, ezért gyanúsítottként hallgatták ki felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt. Gyárfás házi őrizetéről tegnap döntött a bíróság.

Az 1998-ban történt lőfegyveres merénylet sokkolta a közvéleményt, az azóta eltelt húsz évben pedig ez is a máig megoldatlan, zavaros leszámolásos ügyek süllyesztőjébe került,

Olyan ügyek közé, melynek motivációját, elkövetőit a széles közvélemény soha nem fogja megismerni, ezért ezek az ügyek mind a mai napig találgatások, és összeesküvés-elméletek ihletői.

Fenyő János ügye is pontosan ilyen. Az Amerikát is megjárt médiavállalkozó egy februári késő délután a budai belvárosban egy nagy Mercedesben halt tragikus halált. Gyilkosa, miután automata gépfegyveréből két tárat is kilőtt, felszívódott. Fegyverét egy közeli autó alá rúgta be, balonkabátját és kalapját pedig a dugóban vesztegelő négyes-hatos villamos utasai szeme láttára dobálta be egy kapualjba, sétatempóban, hidegvérrel.

Fenyő a helyszínen életét vesztette, az után maradt Vico-birodalom pedig a 2000-es évek első évtizedére széthullott.

Kevesen tudják, hogy Fenyő későbbi felesége a szocializmus utolsó éveiben ünnepelt manöken volt. Kristyán Judit a hetvenes-nyolcvanas években a legfoglalkoztatottabb magyar fotómodell volt. Bár eredeti szakmája szerint elektroműszerész, elvégezte az Állami Artistaképző Intézet manökeniskoláját is.

Beolvasott 20161210 2
Kristyán Judit címlapon // kép: retromagyarfotomodellek.blogspot.hu

Rendszeresen vett részt divatbemutatókon és többször szerepelt a korabeli címlapokon is, elsősorban az „Ez a divat” vagy a „Fürge ujjak” c. lapokban, de volt többek között a Centrum Áruház, a Videoton, és a Fabulon reklámarca. Az alábbi linken a sztármanöken fotói érhetők el, igazi kordokumentum, érdemes megnézni: retromagyarfotomodellek.blogspot.hu 

Kristyán Judit egy fotózáson ismerkedett meg Fenyővel – erről már egy 2004-ben adott interjúban nyilatkozik. Ez volt az egyetlen interjú, amit a gyilkosság után adott, és ez volt az egyetlen, amiben az olvasó betekintést nyerhetett a Fenyő-családba.

„Először egyikünk sem kedvelte a másikat úgy, mint férfit vagy nőt. Én egy felfújt hólyagnak tartottam, ő pedig egy kényeskedő lányt látott bennem.” (Elite magazin 2004)

A kezdeti ellenszenv aztán szerelemmé alakult, a modell pedig teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, sőt Fenyő még testőrökkel is őriztette.

Lányuk 1994-ben született meg, fiuk azonban már csak apja halálát követően jött a világra.

Az asszony 1999-ben Kaliforniába költözött, a Blikk információi szerint 2008-ban pedig hozzáment egy Los Angelesben praktizáló nőgyógyászhoz. Szintén sajtóhírek szerint a nő 2016-ban már egy kis svájci faluban élt, visszavonultan.

Kristyán Judit jólétben él, vagyonát 2008-ban 15, 2009-ben pedig 10 milliárd forintra becsülték – ezzel pedig akkoriban ő volt a második leggazdagabb magyar nő. Legutóbb 2010-ben került be a leggazdagabbak közé, 11 milliárd forinttal ő volt a 47. a százas listán. -Olvasható a Femina.hu-n.

Kapcsolódó cikkünk:

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!