A Rogán-Lázár harcban ma alulmaradt valaki – a győztes lesz Orbán utódja?

Lázár János és Rogán Antal. Megéri alájuk dolgozni - kép: Nol.hu

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy abbahagyja a kormányzati munkát, távozik a Miniszterelnökség éléről, és visszatér hódmezővásárhelyi választókerületébe. A miniszterelnökséget vezető Lázár a hódmezővásárhelyi Rádió 7-nek azt mondta;

„nem kívánok szerepet vállalni Orbán Viktor következő kormányában.”

Eközben főnöke a Kossuth Rádióban altatta a népet, és két sorosozás között lényegében elmondta, hogy Lázár munkájára már nem számít.

„Inkább az agyközpontját szeretném átalakítani a kormányzásnak, amit miniszterelnökségnek neveznek. Itt más típusú vezetést szeretnék” – mondta a miniszterelnök.

Lázár nem várta meg, hogy szélnek eresszék, inkább gyorsan felmondott. Elmondása szerint jövőhéten még átbeszélik a kérdést Orbánnal, addig viszont nem mond semmit.

Bár Lázár János már korábban is tett említést arra vonatkozóan, hogyan képzeli el a jövőjét a 2018-as választások után – az valószínűleg sokat nyomott a latba, hogy az országgyűlési választások előtt három héttel Hódmezővásárhelyen a helyiek lényegében beintettek a csúcsminiszternek.

Lázár a kormány munkájától ezentúl távol kíván maradni, és inkább választókörzetében, Hódmezővásárhelyen képzeli el a jövőt.

„A kormányon kívül is van élet, Budapesten kívül is van élet” – tette hozzá.

Utódok és az örökség

Az, hogy a miniszter szándékai éppen egybeesnek a jól bevált fideszes hagyománnyal – miszerint, ha valaki személye kezd kínossá válni akár botrányai, vagy egyéb bukásai okán, akkor azt „háttérbe helyezik” egy kis időre, hogy aztán évek múlva újult erővel visszatérjen, mikor már a kedélyek lehiggadtak – talán véletlen.

Az is lehet, hogy Lázárnak büdösek lehettek a miniszterelnök tervei, ezért inkább lelépett. Persze, ha ez igaz, akkor feltételezünk kell, hogy a miniszter még tudhat magában némi erkölcsi morált.

„Nem azért, mert az országgal kapcsolatban ne lenne, tudásom, elképzelésem, ambícióim, de sokat kell még tanulnom a választóktól, hogy mi a magyar valóság.” – mondta az interjúban Lázár János.

Hogy vajon Orbán kit választ Lázár utódjául, azt egyelőre nem tudni. Mint ahogy azt sem, marad-e egyáltalán a miniszterelnökséget vezető miniszter posztja, vagy valami teljesen másra számíthatunk.

Felkészül Rogán Antal

A kormány „agitprop-osztályának” feje, Rogán Antal régen bukkant már fel nyilvános eseményen (vagy akár a Parlamentben), így akár most elő is ránthatják a Orbán jobb kezét is jelentő a miniszterelnökséget vezető miniszter személyében. A hír nem lenne új, Rogánt legutóbb is esélyesnek gondolták erre a szerepre, ám akkor Lázár lett a befutó.

A Lázár János és Rogán Antal propagandaminiszter közti harc viszont most úgy tűnik, eldőlt. A kettejük konfliktusa régóta húzódik, melynek tétje egyes források szerint az Orbán-utódlás. A fideszes klientúra és a párt átvétele persze még odébb van, Orbán még biztosan vállalna több ciklust, de azt már mindhárman tudják, ideje a rajtvonalhoz állni.

A csatában úgy tűnik most Lázár maradt alul. Kérdés már csak az, hogyan fog profitálni az egészből a győztes.

Via 444.hu

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!