Ha ez az ügy a választás előtt derül ki, abba belebukik a Fidesz

Pálffy Ilona az NVI elnöke // kép: Népszava

Orbánék 2013-ban államosították az IdomSoft Informatikai Zrt.-t, amelynek a Nemzeti Választási Iroda az idei országgyűlési választás informatikai rendszerének kiépítésére nem kevesebb, mint 1,3 milliárd forintot csengetett ki. Az Idomsoft hiába fejlesztette a rendszert két éven át, az már április 8-án reggel meghibásodott, helyette üzemelték aztán be a régi választási szoftvert.

Ez azért is érdekes, hisz az informatikai cég közel sem számít amatőrnek, sőt többek közt nekik köszönhetjük az Ügyfélkaput, az okmányirodai hálózatot, a személyiadat- és lakcímnyilvántartást és még sok másik hazai fejlesztést is. Ennek ellenére 2018-ban sorra jönnek a furcsábbnál furcsább történések a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. 100 százalékos tulajdonában álló Idomsoft háza táján.

A 24.hu birtokába jutott információk szerint még az év elején törölték a szabálysértési nyilvántartási rendszer (SZNYR) elektronikusan tárolt adatait, melyben a szabálysértést elkövetők, a helyszíni bírságoltak, valamint a szabálysértési eljárás hatálya alatt állók személyes adatai, és az ügyek alapinformációi is fellelhetőek voltak. Ez persze óriási káoszt okozott az ehhez fűződő szervek működésében és a bírságok rendezésében.

A Belügyminisztérium által irányított informatikai cég állítása szerint szerint azért kellett törölni az egész rendszert, mert az SZNYR átalakításán munkálkodtak, mikor hirtelen fellépett egy kommunikációs hiba. Ha nem lett volna papíralapú nyilvántartás is, akkor hatalmas botrány kerekedett volna nem sokkal a választások előtt.

A Nemzeti Választási Iroda az utóbbi két évben több területen is szerződött az Idomsofttal és ezalatt az idő alatt több mint 1,3 milliárd forintot fizettek a cégnek. A 24.hu részére a választási iroda kiadta a 2013 és 2017 vége közötti időszak negyedéves szerződéslistáit.

De persze nem ért még véget a furcsaságok sorozata. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője szerint amiatt dőlt be a választás napján az Idomsoft rendszere, mert rengetegen nézték az oldalt, ezért kellett a régi szoftvert beizzítani. Aztán ha visszaemlékezünk, két napra rá már teljesen mást állított, mégpedig azt, hogy a választási rendszer hibátlanul működött, magával a portállal volt a bibi, amit aztán helyettesítettek a régivel. Na de akkor vajon miért lehetett az, hogy a választási iroda kilenc napon át nem bírt visszaállni az eredeti portálra? Merthogy ennyi időn keresztül kizárólag a leegyszerűsített oldalt lehetett csak elérni.

Nem árt tudni az Idomsoftról, hogy annak jogelődje nem volt épp a Fidesz szíve csücske, legalábbis a 2010-es választások előtt, sőt úgy volt, hogy elszámoltatás áldozatává fog válni. A választási szoftver akkori előállításában egy olyan alvállalkozó (É.B.SZ.K.2004 Kft.) működött ugyanis közre, ami egy olyan marokkói állampolgár tulajdonába került, aki soha nem járt Magyarországon, mégis az Idommal együttműködve 2006-ban jegyzékkészítő programokat fejlesztett a választásokhoz.

Az informatikai cég végül nemhogy nem került felszámolás alá, hanem bizonyos átalakításokkal létrehozták az IdomSoftot, mely 2011-ben ingyen átadta az államnak a szoftverei felhasználási és fejlesztési jogát. A céget aztán több, mint egymilliárdért felvásárolta a Vertán György vezette Tigra Business Intelligence Kft., utána pedig szinte azonnal rávetette magát az állam is, hogy állításuk szerint így spórolhassanak a fejlesztési kiadásokon.

Az IdomSoft 2016-ban közel 5,76 milliárdot kapott csak az állami megrendeléseken keresztül, valamiért mégis az alvállalkozók markát ütötte több mint 2 milliárd forint. Ezek után azt sem árt tudni, hogy a cég kiírt egy 2,1 milliárdos közbeszerzést nem sokkal az idei országgyűlési választások előtt, melyet láss csodát, a korábbi tulajdonos, a Tigra által vezetett konzorcium nyerte el.

Helyreigazítás

Portálunkon a http://pestibulvar.hu/2018/04/19/ha-ez-az-ugy-a-valasztas-elott-derul-ki-abba-belebukik-a-fidesz/ URL címen „Ha ez az ügy a választás előtt derül ki, abba belebukik a Fidesz” címmel közzétett cikkel kapcsolatban az alábbi helyreigazítást fogalmazzuk meg

A jelen, helyreigazítási kérelemmel is sérelmezett közlésben – többek között – azt állítottuk, hogy a Nemzeti Választási Iroda az IdomSoft Zrt.-nek fizetett ki 1,3 milliárd forintot a 2018-as választás informatikai rendszerének kiépítésére. A valóság ezzel a valótlan állítással szemben az, hogy a 2018-as választás informatikai rendszerét (valasztas.hu) nem az IdomSoft Zrt. építette ki, valamint a Nemzeti Választási Iroda a 2018-as választások kapcsán nem fizetett ki az IdomSoft Zrt.-nek 1,3 milliárd forintot.

A jelen helyreigazítási kérelemmel is sérelmezett cikkben található közlésben – egyebek mellett – azt állítottuk, hogy az IdomSoft Zrt. nevéhez fűződik az Ügyfélkapu és az okmányirodai hálózat létrehozása. A valóság mindkét valótlan állítással szemben az, hogy az Idomsoft Zrt. nevéhez nem köthető sem az Ügyfélkapu, sem az okmányirodai hálózat létrehozása.

A jelen helyreigazítási kérelemmel is sérelmezett közlésben – egyebek mellett – azt állítottuk, hogy „az év elején törölték a szabálysértési nyilvántartási rendszer (SZNYR) elektronikusan tárolt adatait, melyben a szabálysértést elkövetők, a helyszíni bírságoltak, valamint a szabálysértési eljárás hatálya alatt állók személyes adatai, és az ügyek alapinformációi is fellelhetőek voltak.” A valóság ezzel a valótlan állítással szemben az, hogy a szabálysértések elektronikusan tárolt adatainak adatbázisából nem történt törlés.

A jelen helyreigazítási kérelemmel is sérelmezett közlésben – egyebek mellett – azt állítottuk, hogy „Ezek után azt sem árt tudni, hogy a cég kiírt egy 2,1 milliárdos közbeszerzést nem sokkal az idei országgyűlési választások előtt, melyet láss csodát, a korábbi tulajdonos, a Tigra által vezetett konzorcium nyerte el.” A valóság ezzel a valótlan állítással szemben az, hogy a sérelmezett közlésben hivatkozott nyílt közbeszerzési eljárás eredményeképpen az IdomSoft Zrt. nem egy, hanem három nyertes konzorciummal kötött keretszerződést.

A jelen helyreigazítási kérelemmel is sérelmezett közlésben – egyebek mellett – azt is állítottuk, hogy A Nemzeti Választási Iroda az utóbbi két évben több területen is szerződött az Idomsofttal és ezalatt az idő alatt több mint 1,3 milliárd forintot fizettek a cégnek. A 24.hu részére a választási iroda kiadta a 2013 és 2017 vége közötti időszak negyedéves szerződéslistáit. A valóság ezekkel a valótlan állításokkal szemben az, hogy az IdomSoft Zrt. és a Nemzeti Választási Iroda között az utóbbi négy évben, az országgyűlési és az időközi választásokkal, valamint a népszavazásokkal két szerződés alapján nettó 695 millió forint került kifizetésre.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!