Itt a vége: Egy nyílt levél hozhat fordulatot az EU és Orbán viszonyában

Angela Merkelnek szóló nyílt levelet tettek közzé a Politico című nemzetközi lapban neves külföldi közgazdászok, akadémikusok, írók, közéleti személyiségek és aktivisták.

A levél szerzői felsorolják, hogy Orbán Viktor propagandát csinált a közszolgálati médiumokból, akadályozza a szabad civil kezdeményezéseket, civilszervezetek munkáját, a független tudományos szervezetek működését. Megemlítik azt is, hogy a Fidesz a magyar választási törvény átírásával, valamint a választási bizottságba bezsuppolt saját embereivel olyan terepet hozott létre, ami egyedül a nekik kedvez. A levél írói szerint a nyugat-európai országok, s köztük Angela Merkel tétlenségével „bűnrészességet” vállalnak a magyar demokrácia elsorvadásában, ami hamarosan az egész EU-ra kihatással lesz.

„Azért írjuk ezt a levelet, mert aggasztónak tartjuk, hogy bűnrészességet vállal a magyar demokrácia elleni támadásokban.”

A nyílt levél egyben figyelmeztet a Magyarországon újra felerősödő antiszemitizmusra, valamint a demokrácia erőteljes leépülésére is.

„Eközben a magyar kormány az elmúlt hónapokban folyamatosan szítja az antiszemitizmus lángjait, Orbán pedig közpénzből terjeszti a propagandát arról, hogy egy zsidó bankár mozgatja egy nemzetközi összeesküvés szálait, aminek célja Magyarország keresztény kultúrájának elpusztítása” – írják a levélben.

Idézik Orbán március 15-i beszédét is, melyben a kormányfő nyíltan megfenyegette az egész országot, hogy ha nem ő marad hatalmon, akkor baj lesz. Ez szerintük már túllépett minden határt, ezért is fordultak Merkelhez.

„Ön, mint német kancellár nem ítélte el sem Orbán antiszemita retorikáját, sem a demokratikus intézmények elleni támadásait. Ami pedig ennél is rosszabb, a párt, ami vezet, továbbra is a Fidesz szövetségese az Európai Parlamentben, a CDU politikusai folyamatosan legitimálják Orbánt, és Ön nem tesz semmi ez ellen. A hallgatás bűnrészessé teszi Önt. A tétlensége miatt Ön gyakorlatilag szövetségese az antidemokrata és antiszemita erőknek.” – áll a levélben.

A levél írói szerint olyan vallási kisebbségek, mint például az európai zsidóság csak akkor érezheti magát biztonságban, ha a kontinens felelős politikusai megálljt parancsolnak az orbáni diskurzusnak.

 

„De hogyan vehetik a német zsidók komolyan azt, hogy a saját kormányuk az antiszemitizmus ellen van, amikor a kormánypárt szoros szövetségese antiszemitáknak, a kancellár pedig nem ítéli el ezt a retorikát?”

Európa veszélyben

A szerzők felvetették azt is, hogy ha a nyugati vezetők nem állnak ki Orbán ellen, akkor azért Európának súlyos árat kell majd fizetnie.

„Az Európai Unió olyan értékekre épül, mint a demokrácia, a jogállam és az emberi jogok tisztelete. Azzal, hogy az EU engedi, hogy Magyarország elpuszítsa a demokratikus intézményeket és kisebbségeket démonizáljon büntetlenül, azt kockáztatja, hogy egy régiós kereskedelmi blokk lesz belőle, közös értékek nélkül.”

Mivel Orbán populizmusa forró talaj még nyugaton is, – hiszen a faék egyszerűségű jelszavakkal, és a legzsigeribb, legelemibb érzelmekre apelláló üzenetekkel könnyen be lehet szippantani milliókat – ezért a nyugati politikusok csak óvatosan veszik napirendre Magyarországot. Ám mint írják, ez a struccpolitika veszélyes.

 

 

„Tisztában vagyunk azzal, hogy politikailag miért célszerű nem foglalkozni azzal, ami Magyarországon történik. De a demokrácia túlélése és az európai zsidók biztonsága nem lehet egyszerűen csak politikai célszerűség kérdése.”

A levél írói ezért most konkrét lépéseket várnak a német kancellár asszonytól: „Az egyetlen becsületes megoldás az lenne, ha legalább most elítélné Orbán támadásait a demokratikus értékek ellen, és felszólítaná az Európai Néppártot, hogy zárja ki a Fideszt.”

A 444.hu lapszemléje alapján

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!