Újabb filmtörténeti klasszis távozott: Meghalt Vittorio Taviani

Elhunyt 88 éves korában Vittorio Taviani, a híres olasz filmes testvérpár, a Taviani fivérek egyike – értesítették a sajtót a hozzátartozók.

Sergio Mattarella olasz államfő Vittorio Taviani haláláról az olasz filmművészet és kultúra „szörnyű veszteségeként” fogalmazott.

„Szomorú nap ez a kultúrának, a filmművészet egy nagy mestere távozott” – méltatta Dario Franceschini, az olasz kulturális örökségi és idegenforgalmi tárca vezetője. Hozzátette: Vittorio Taviani művészetét elegáns stílus és állampolgári elkötelezettség jellemezte hosszú filmes pályafutása alatt.

Vittorio Taviani és öt évvel fiatalabb öccse, Paolo Taviani neve összeforrt filmes pályafutásuk évtizedei alatt. A testvérpár híres volt arról, hogy együtt dolgozott filmjein, a rendezői szerepet jelenetről jelenetre váltogatták egymás között.

Apámuram című alkotásuk 1977-ben Arany Pálma-díjat kapott a cannes-i filmfesztiválon, a Cézárnak meg kell halnia című filmjük pedig 2012-ben elnyerte a Berlinale Arany Medve-díját.

„Egy barátot, egy szenvedélyes, ragaszkodó, művelt embert vesztettem el” – búcsúzott a rendezőtől Gavino Ledda író, akinek könyve nyomán az Apámuram című film készült.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!