Soha nem látott választási botrány: a Fidesz legfelsőbb vezetéséig érnek a szálak

„Segítsen má’, nem találom a Fideszt!” – kiáltotta ki a szavazófülkéből, ízes magyarsággal egy idősebb nő. Így kezdi a Hvg.hu azt a cikkét, melyben arról ír, hogy a Csepel-Soroksár választói körzetben tömegesen jelentek meg a határon túlról importált, gyakran még magyarul sem beszélő alakok szavazni.

Hiába a nagy mozgósítás, Németh Szilárd a Fidesz alelnöke nem tudott győzni egyéniben. Borbély Lénárd Csepel fideszes polgármestere még be is mutatta erdélyi szabadcsapatuk vezetőit Orbánnak, akik közül több százan szavaztak is.

Ki szavaz a Fideszre? Aki külföldön született!

A hvg.hu azt írja, hogy a választás előtti csütörtökön és pénteken több olvasó is jelezte nekik: nem férnek fel a csepeli hévre és a végállomásáról induló buszokra, mert tele vannak magyarul alig, vagy egyáltalán nem beszélő, hátizsákos-bőröndös fiatalokkal. „Csepel központi helyének számító Szent Imre téren is nagy számban ténferegnek oroszul vagy hasonló nyelven beszélő hátizsákosok” – írja a lap.

Szavazóköri delegáltak arról számoltak be a lapnak, hogy meglepő arányban jelentek meg az urnáknál erdélyi születésűek és olyanok, akiknek volt lakcímkártyájuk, de magyarul még annyira sem tudtak, hogy megértsék, milyen dokumentumokat kér vagy mit mond a szavazólapról a szavazóköri delegált. Ezek a magyarul alig, vagy egyáltalán nem beszélő valakik „privát idegenvezetőkkel” érkeztek, akik kísérgették őket, és elmagyarázták nekik mit kell csinálni. Volt, aki a fülkébe is bement velük.

Az egyik delegált egy idő után direkt figyelni kezdte az igazolványokon a születési helyeket. A legtöbb ilyen – nagyjából négy tucat – szavazó A romániai Szovátáról származott, és valami demokratikus csoda folytán ugyanazon lépcsőházba voltak bejelentve.

A hvg.hu azt írja, több száz emberről lehet szó, de a valóság titok marad, hiszen a választói névjegyzék adatai vasárnap óta nem elérhetők a Nemzeti Választási Iroda honlapjának összeomlása miatt.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!