Mutatjuk azt az 5 módszert amivel gátlástalan módon “befolyásolták” a választási végeredményt

Szavazólap 2014-ből (kép: Internet)

Egyre több információ lát napvilágot, hogy ezen a választáson bizony annyi szabálytalanság volt, hogy az összességében akár a választás végkimenetelét is megváltoztathatta. Ezek egy része lehet csak egyszerű hibázás a szavazókörben, más részük törvénybe nem ütközik, de nem etikus, és van bizony, ami kimondottan választási csalás.

Nézzük őket sorba.

 1. Bélyegző nélküli szavazólapok kiosztása.
  Ez egyszerű tévedésnek tűnik, bár kissé életszerűtlen, hogy adnak két lapot, az egyik re megy a bélyegző, ami ott van a kézben, de a másikra már nem nyom. Sok ilyenről számoltak be. Az ilyen szavazatok érvénytelenek. Azonban ha este, a szavazatszámláláskor a “megfelelő” lapokra mégiscsak kerül utólag pecsét, akkor az már egyértelmű csalás.
 2. Rossz szavazólap kiosztása.
  Tipikusan a kisebbségi listás szavazóknál fordult elő, hogy az egyéni szavazó lap helyett párt listásat kaptak, amire nem szavazhattak. A nap végén azt vehették észre a szavazóköri bizottság tagjai, hogy mondjuk megjelent 100 választó, (ebből tegyük fel 20 volt a nemzetiségi listára szavazó, aki rossz lapot kapott), de 120 szavazólap jött a pártlistákra. Mivel ez lehetetlen, ilyenkor minden párt szavazatszámából levonnak, esetünkben 20 szavazatot. Ezzel a kisebb pártok listás szavazata akár el is tűnhetett. Ez, ha bizonyíthatóan szándékos, akkor bűncselekmény, egyébként fájdalmas hiba.
 3. Szavazópolgárok szállítása a szavazás helyszínére.
  Nem tilos, tulajdonképpen a mozgósítás része, bár igen nagy erőforrásokat kíván, minél nagyobb egy párt, annál jobban tudja ezt alkalmazni. Az viszont, mikor külföldről, magyarul nem, vagy alig beszélő kettős állampolgárokat hoznak szavazni, bár nem tilos, de teljesen etikátlan, és felháborító. Ha e mellett az is kiderülne, hogy ezért közvetlen juttatást is kaptak, az megint a büntetendő kategóriába csúszna át.
 4. Lakcím átjelentkezés
  Szintén egy törvényes dolog, hiszen a röghöz kötés intézményének a feudalizmussal együtt búcsút intettünk. Az azonban igen gyanús, amikor egy-egy lakcímre százas nagyságrendben vannak bejelentkezve, jelentősen megváltoztatva egy településnek a szavazói összetételét. Tipikusan szegény, kiszolgáltatott rétegnél vehető észre ez a jelenség. Ez is csak abban az esetben bűncselekmény, ha bebizonyosodik, hogy a szavazáson való, irányított részvétel miatt történt az átjelentkezés.
 5. Láncszavazás
  Ez már egyértelműen a büntetőjogi kategória, főképp azért, mert megszegi a választás titkosságát, és ellenszolgáltatást nyújt a szavazatért cserébe. Az alany a megbízótól kap egy kitöltött szavazólapot, amit be kell dobnia a szavazófülkében, és az ő üres lapját pedig ki kell hoznia. Ha ez megtörtént, akkor kapja meg a fizetséget. Erre voltak példák előző választásokon is. Ennek a modernizált módszere, amikor nincs szavazólap csere, hanem le kell fényképezni a szavazólapot, hogy megfelelően töltötte-e ki, és azt kell bemutatni.

Egy régebbi cikkünkben már bemutattuk az egyik módszert, videóval és hangfelvétellel.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!