Megjósolhatatlan következményei lesznek, ha a nép választási csalást kiált

Csak szombaton lesz újra elérhető a 11 ezer választási bizottsági jegyzőkönyv az április 8-i parlamenti választásokról. – derül ki a 24.hu cikkéből.

A lap szerint a jegyzőkönyvek akkor tűnhettek el, amikor április 8-án a Nemzeti Választási Iroda (NVI) számítógépes rendszere összeomlott. Az állítólagos adatvesztést azóta sem sikerült helyreállítani.

A portál az MSZP információira hivatkozva írt az elveszett jegyzőkönyvekről, amire meg is jött a válasz: Pálffy Ilona az NVI elnöke azt a tájékoztatást adta, hogy az adatokat nem sikerült visszaállítani sőt, a korábbi választási adatok is elérhetetlenek, és ez még legalább egy hétig így is marad. (A 24.hu-nak nyilatkozó informatikai szakértő szerint, ha ilyen hosszú időre van szükségük a javításra, akkor szinte biztos, hogy adatvesztés történt.)

A teljes rendszert várhatóan csak hétvégére tudják helyreállítani.

Történelmi káosz

Emlékezetes, hogy az NVI informatikai rendszere pont a választás napján állt le, így az adatközlő honlap, a valasztas.hu azóta csak lebutított formában jelenik meg. Az NVI ezt ráadásul megspékelte egy sor, a választói bizalmat negatívan befolyásoló egyéb dologgal;

  • az iroda esetlen magyarázkodása,
  • a rendőri erők április 8-án este történt készenlétbe helyezése,
  • valamint az azóta sorra kibukó gyanús (pl. eltűnő szavazólapok) események csak erősítik az emberekben azt az érzetet, hogy választási csalás történt.

Az indulatokat tovább hergeli, hogy Pálffy Ilona egyébként ezért a teljesítményéért egymillió forintos tiszteletdíjban is részesült a kormánytól.

Az MSZP politikusai, szakértői eközben mindent megpróbálnak, hogy tisztázzák a választási visszaélés gyanúját – mondta egy szocialista forrásunk.

Az MSZP-sek már tegnap elkezdték bekérni NVB-delegáltjukon keresztül a helyi választóköri jegyzőkönyveket, emellett begyűjtöttek minden rendelkezésre álló adatot (pl. a saját delegáltjaik beszámolóját). A dokumentumok átvizsgálása azonban napokig is tarthat.

A szavazatok újraszámolását követelő baloldali ellenzékhez időközben csatlakozott a Jobbik, és az LMP is.

A lépéskényszerben lévő Pálffy Ilona erről az „anomáliáról” a kormányközeli Echo TV-n magyarázkodott. Elmondta, hogy szerda délig mindent beszkennelnek, összehasonlítják a rögzített adatokkal, aztán ezeket átadják a pártoknak.

Mindeközben Magyarországon

Az utcát járva érezhető az emberekben a feszültség, bár ennek „kézzelfogható” nyomát inkább a legnagyobb közösségi oldalon lehet hitelt érdemlően látni.

A vezető hírportálok egyre-másra próbálják visszalendíteni a közbizalmat a demokratikus intézményeinkbe, de ezek a jó szándékú cikkek azonnal értelmüket vesztik, mihelyt új beszámoló érkezik, innen-onnan eltűnt ellenzéki szavazatokról, vagy a Facebook hírfolyamunkban felbukkanó, személyes választási-csalás élményekről.

Az egyébként is sokakban visszatetszést keltő kormányzati arrogancia, és a választási rendszer aránytalansága csak több ellenérzést szül – a nagyjából a szavazatok harmadával (Ráadásul ez az alig egyharmad szavazat jó része külföldről került begyűjtésre, így ha úgy tetszik, Orbánék hazai támogatottsága rekord alacsony) újra kétharmadot szerző Fidesz ezt fokozva, kiadta az elmúlt 30 év legarrogánsabb közleményét:

Hidvéghi Balázs a Fidesz kommunikációs igazgatója az M1-en arról beszélt, hogy:

a választás „kristálytiszta” eredményét mindenkinek „el kell fogadnia”.

Majd az ellenzékiekről még hozzátette: Ez az a fajta „sorosista brigád”, amelyik, ha nem a szája íze szerinti eredmény születik, akkor „nekimegy a demokráciának is”.

Forrong a tömeg

A Facebookon történő szerveződés is azt mutatja, hogy a közvélemény választási visszaéléseket kiáltott. A várhatóan tízezreket utcára hívó egyik ilyen esemény ráadásul  már szombaton megrendezésre kerül – éppen erre a napra ígéri az adatok visszaállítását az NVI.

A legnagyobb budapesti tüntetést „Mi vagyunk a többség! – Tüntetés a demokráciáért” címmel szervezik az Operaház elé szombaton 17:30-tól. Onnan vonulnak a résztvevők együtt a Parlament elé.

A szervezők – köztük a Független Diákparlament tüntetéseit szervező Gyetvai Viktor – a szavazatok újraszámlálását, új választási törvényt, szabad sajtót, és demokráciát is követelnek.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!